El CATN recomana enfortir l’estructura d’exteriors per afavorir la internacionalització del procés

  • Dóna els arguments per defensar a l'exterior la consulta: el principi democràtic, el d'autodeterminació i el de l'últim recurs

VilaWeb
ACN
20.12.2013 - 17:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) recomana enfortir l’estructura d’exteriors del govern per afavorir la internacionalització del procés. En l’informe ‘Internacionalització de la consulta i del procés d’autodeterminació de Catalunya‘ (pdf), el consell conclou que cal ‘reforçar institucionalment l’estratègia d’internacionalització, atès que l’acció exterior esdevindrà un àmbit prioritari de l’acció de govern’. Ara bé, el CATN no entra a valorar si cal una conselleria o una vicepresidència, ha apuntat el seu president, Carles Viver i Pi-Sunyer. L’informe també dóna els arguments per defensar a l’exterior la consulta: el principi democràtic, el d’autodeterminació i el de l’últim recurs.

Aquest informe, segons ha explicat Viver i Pi-Sunyer, pretén oferir al Govern una sèrie d’arguments per justificar i legitimar la consulta i el procés davant dels actors internacionals, els estats i els mitjans de comunicació. Pretén dissenyar també una política de comunicació, diferent, a més, en funció de quin sigui l’interlocutor, ja que no és el mateix que l’audiència sigui un determinat sector del Regne Unit, o és França o els països bàltics. Caldrà modular la utilització dels arguments.

De fet, el CATN dibuixa tres grans arguments per defensar la consulta i el procés de cara a l’exterior: el principi democràtic, el de l’autodeterminació de les comunitats nacionals i el principi de l’últim recurs. En aquest últim, segons Viver i Pi-Sunyer, es fa una descripció de la ‘greu’ situació que pateix l’autogovern de Catalunya, ‘dels reiterats intents sempre frustrats de la Generalitat de redreçar aquesta greu situació’ i finalment es constatat que ‘l’única sortida possible és la celebració d’una consulta i implementació del resultat que en surti’.

L’informe recorda episodis com el de l’estatut i la sentència del TC, la ‘prova més fefaent que Catalunya ha fracassat en el seu intent d’obtenir un reconeixement i un alt grau d’autogovern en un Estat autènticament plurinacional’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem