21.12.2013 - 06:00
Més d’un miler de persones han secundat la manifestació convocada per la plataforma Castelló per la Llengua per a reivindicar una escola en català, pública i de qualitat i uns mitjans de comunicació públics. Alhora, la protesta ha servit per rebutjar els atacs contra la cultura dels Països Catalans. La manifestació, en ocasió del 81è aniversari de les Normes de Castelló, ha eixit a les sis de la plaça de la Independència i s’ha acabat a la plaça de les Aules, plena de gom a gom, amb la lectura d’un manifest.
Entre més coses, el manifest de la convocatòria deia: ‘Reivindiquem una escola en valencià, pública i de qualitat que actuï com a eina de cohesió social i inclusiva, així fem nostre el lema dels nostres companys dels sindicats d’ensenyament: “La nostra escola, la nostra llengua.” Així mateix, reclamem uns mitjans de comunicació públics que potenciïn la vertebració del país i que es coordini recíprocament amb els seus homòlegs per mor de crear l’espai de comunicació en català.’
Durant la manifestació s’han pogut escoltar molts crits de ‘Fabra dimissió’, a la ciutat que va governar uns quants anys abans d’ocupar la presidència de la Generalitat. Un altre lema molt corejat ha estat ‘RTVV no es tanca’. En aquest sentit, al final de la marxa ha parlat Vicent Mifsud, del comitè d’empresa: ‘La reivindicació de RTVV ha de ser la reivindicació de tot un poble. Els ciutadans no ens resignarem. RTVV tornarà’, ha dit.
Un altre moment destacat han estat les albades que s’han cantat en commemoració de les Normes a la Casa Matutano, on es van signar el 21 de desembre de 1932.
Amb la manifestació han culminat dues setmanes d’actes commemoratius organitzats també per Acció Cultural del País Valencià, ACV Tirant lo Blanc, Arran, BLOC Jove, Botafocs, CGT, Centre Excursionista de Castelló, Compromís per Castelló, ERPV, EUPV, el Camí, el Pont. Cooperativa de lletres, Endavant, Escola Valenciana-Col·lectius per la Llengua i la Cultura de Castelló, Esquerra Independentista de la Plana, Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, Moviment de Renovació Pedagògica-Castelló, PSPV, Plataforma per la Llengua, SEPC i STEPV.
Reunió d’Enllaçats per la Llengua
Aprofitant la convocatòria de la manifestació, la coordinadora Enllaçats per la Llengua ha fet al matí una reunió plenària a Castelló de les entitats i persones que en formen part. Hi eren presents representants d’Acció Cultural del País Valencià, Escola Valenciana, STEPV Intersindical Valenciana, STEI Intersindical Illes Balears, Assemblea de Mestres i Professors en Català de les Illes, la Bressola, Amics de la Bressola, Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana, Plataforma pel Dret de Decidir, Moviment Franjolí per la Llengua, Acció Cultural dels Països Catalans, Associació Cívica el Tempir i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans.
Les entitats han fet una valoració positiva de les darreres campanyes fetes per la plataforma, com la del 9 de març per la llengua a tot el territori, lectures de manifests, cadenes humanes enllaçant els centres, la de Sant Joan, l’anada al Congrés de Diputats a Madrid per demanar la retirada de la LOMCE, la campanya en suport als ajuntaments de la Franja contra la llei de llengües, la campanya de suport a la vaga indefinida dels docents de les Illes i de
suport als treballadors de RTVV i per un espai comunicatiu català.
Durant la reunió s’ha decidit ampliar la xarxa d’entitats que en formen part i reforçar-ne l’estructura interna i comunicativa; promoure activitats conjuntes a tot el territori en defensa de la llengua a l’escola, els mitjans de comunicació i fer accions que n’afavoreixin l’ús social; fer costat a la iniciativa d’Acció Cultural del País Valencià que treballa perquè torni el senyal de TV3 en aquesta part del territori; fer una crida a la insubmissió al TIL i a la LOMCE, i continuar amb la campanya dels llaços com a símbol de la defensa de la unitat de la llengua.
Enllaçats per la Llengua va sorgir arran de la necessitat d’actuar conjuntament a tots els territoris dels Països Catalans de manera coordinada. Ha fet costat la Bressola, els batlles i docents de la Franja de Ponent i la vaga indefinida per l’educació a les illes, i ha denunciat les agressions i amenaces contra la llengua al País Valencià i, en general, l’ofensiva del PP en contra de la llengua.