Coca de garrofa

  • Una recepta de la Fundació Alícia que trobareu al llibre 'La pastisseria i la cuina de la garrofa' (Onada Edicions)

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Redacció

18.12.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Consumida des de fa segles, aquests darrers temps la garrofa ha perdut prestigi; ha esdevingut un succedani, més propi d’èpoques de fam que no d’aquest mil·lenni. Precisament per dignificar-la i reintroduir-la un grup de cuiners ha escrit un llibre amb maneres innovadores de treballar la garrofa, un producte dolç carregat de vitamines, d’hidrats de carboni i de fibra i, alhora, baix en greixos i calories. 

Les receptes s’apleguen al llibre La pastisseria i la cuina de la garrofa‘ (Onada Edicions), obra col·lectiva esperonada pel cuiner David Brull Sabaté, amb fotografies de Paül Peralta, una introducció de l’historiador i divulgador gastronòmic Jaume Fàbrega. Hi ha participat la Fundació Alícia (Alimentació i ciència) i hi ha col·laborat Comercial Garrofa de Mont-roig del Camp, que aplega vint-i-una cooperatives de productors de garrofa.


COCA DE GARROFA

Ingredients (per a 4 persones):

  • 225g farina fluixa
  • 25g farina de garrofa
  • 125g aigua
  • 5g llevat
  • 13g oli d’oliva
  • 3g sal

 

Elaboració:

  1. Barrejar les farines i esmicolar-hi el llevat.
  2. Afegir-hi l’aigua i començar a treballar amb les mans durant 6 minuts.
  3. Afegir-hi la sal i amassar durant 6 minuts més.
  4. Afegir-hi l’oli i amassar uns últims 6 minuts. Si la massa no queda prou elàstica hi podem afegir 15ml més d’aigua.
  5. Embolicar-la amb un drap humit i deixar-la reposar 24h.
  6. Un cop fermentada la treballem un altre cop fins que perdi el nervi i ja la podem aplanar. Li donem la forma desitjada, la cobrim amb els ingredients desitjats (per exemple escalivada, ceba i olives o formatges) i l’enfornem uns 15′ a 180ºC.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem