18.12.2013 - 06:00
CiU i ERC no negociaran la transacció que el PP ha ofert al pressupost per evitar de portar els comptes del 2014 al Consell de Garanties Estatutàries. ‘La democràcia no es transacciona’, va exclamar ahir el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull. Segons ell, l’actitud del PP és ‘revengista i ressentida’ i obligarà a posposar mesures importants tant pel que fa a la recaptació com a la protecció de les classes més vulnerables. Tant Turull com el diputat d’ERC Pere Aragonès van lamentar el ‘filibusterisme’ del PP i van criticar l’intent de ‘boicot’ al parlament. Pel que fa al PSC, Maurici Lucena també va atacar l’actitud ‘obstruccionista’ del PP.
El PP demanarà finalment al Consell de Garanties Estatutàries un dictamen sobre el pressupost del govern pel 2014 i sobre la llei d’acompanyament. La decisió implica que els comptes no es podran aprovar definitivament en el ple d’aquesta setmana, tal com era previst, i se n’endarrerirà l’entrada en vigor. El PP, que assegura que compta amb el vist-i-plau del ministre Cristóbal Montoro, al·lega que la partida destinada a processos electorals i consultes ‘vulneraria la constitució i l’estatut de Catalunya’, i que diverses taxes de la llei de mesures poden tenir el mateix problema. El PP va oferir ahir a PSC i Ciutadans d’afegir-se a la petició de dictamen, i Ciutadans ja s’hi va mostrar disposat.
Després de dies amenaçant amb aquesta possibilitat, el portaveu del PPC, Enric Millo, va anunciar ahir que els populars demanarien un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries, cosa que aturarà la tramitació al Parlament de la llei de pressuposts per al 2014 i la llei d’acompanyament que la completa. Segons Millo, hi ha articles i partides d’aquestes normes que ‘no s’adapten a la Constitució ni a l’Estatut d’autonomia de Catalunya’.
‘Demanem el dictamen amb l’objectiu que els catalans tinguin la garantia que els seus diners es dediquen a les finalitats que un pressupost ha de dedicar, i no a finançar coses que van contra l’estatut i la eonstitució’, va dir Millo per justificar la seva decisió.
Els populars sospiten que els cinc milions d’euros destinats a ‘processos electorals i consultes ciutadanes’ es volen fer servir per celebrar la consulta ‘il·legal’ sobre el futur polític de Catalunya. I els ho fa pensar que en anys anteriors amb convocatòries electorals com la de les eleccions europees de 2014, la partida no era tan elevada. ‘El 2008, per exemple, amb unes eleccions generals, la partida era de 200.000 euros. El 2009, amb unes eleccions al Parlament Europeu, s’hi van dedicar 175.000 euros. El 2010, amb unes eleccions autonòmiques, hi havia 16 milions d’euros perquè tot corre a càrrec de la Generalitat. I el 2011, amb unes eleccions generals, al Consell d’Aran i comicis municipals, hi havia 900.000 euros’, va dir Millo.
A més d’aquesta partida, el PPC veu indicis ‘d’inconstitucionalitat i no adaptació a l’Estatut’ en diversos articles de la llei d’acompanyament, sobretot en l’aplicació d’algunes noves taxes que considera competència de l’estat. Finalment, també creuen que ‘no concretar ni detallar’ els ingressos derivats de privatitzacions i venda de patrimoni ‘pot fer incomplir els objectius de dèficit marcats, i això incompleix la Constitució’.
Enric Millo, però, va donar ‘una oportunitat’ al govern per evitar de portar la llei de pressuposts al Consell de Garanties i que, per tant, es pugui aprovar abans del 2014. ‘Nosaltres podríem reconsiderar la decisió si accepta o transacciona l’esmena de supressió de la partida per processos electorals i consultes populars que ha presentat el PPC’, va dir Millo, tot afegint que no creu que el Govern ‘tingui interès realment en evitar-ho’.
Segons el portaveu del PPC, la decisió fou presa pel partit a Catalunya però compta amb el vist-i-plau del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, a qui havien fet ‘unes consultes tècniques’ per assegurar-se que el seu tràmit ‘no tenia implicació directa amb el compliment del sostre de dèficit’. El PP creu que aquest compliment no ha d’influir en el retard del pressupost: ‘A partir d’ara, si els pressupostos no es poden aprovar, es prorrogaran els actuals amb una restricció de la despesa ajustada a l’objectiu màxim autoritzat.’
Millo es va adreçar amb duresa al govern i al conseller de Presidència, Francesc Homs: ‘No faci demagògia barata, de curta volada, i de baixa estopa [utilitzant] la tarifa social elèctrica com a excusa per dir que aquesta tarifa no podria entrar en vigor i el responsable en seria el PPC. Quina manipulació barata i barroera. És una aberració dir això que ha dit.’. I afegí que el govern podia ‘fer un decret llei perquè aquesta tarifa entrés en vigor l’1 de gener mateix’.
Finalment, va oferir a Ciutadans i al PSC d’afegir-se a la seva petició de dictamen al Consell de Garanties Estatutàries, perquè són els partits ‘que han manifestat posicionaments contraris als pressupostos i a la llei de mesures’. Des de Ciutadans, minuts abans, ja havien mostrat predisposició a presentar conjuntament aquesta demanda.
Ciutadans i la ‘inconstitucionalitat’ del pressupost
Ciutadans és l’altre grup que ha manifestat la necessitat de recórrer contra els pressupostos i la llei d’acompanyament al Consell de Garanties Estatutàries. El portaveu del grup parlamentari, Jordi Cañas, va explicar ahir que ‘els pressupostos més antisocials i les mesures fiscals més abusives de la història de Catalunya’ mereixen un recurs al Consell de Garanties perquè en determini l’adequació a l’Estatut i la Constitució. Ciutadans havia anunciat que pretenia demanar el dictamen, però necessitava que algun altre grup parlamentari emprengués la iniciativa perquè no disposen de prou diputats per a sol·licitar-lo (catorze).
Cañas també posà èmfasi en la inconstitucionalitat de la partida de cinc milions d’euros per finançar la consulta, inclosa en el projecte de pressupostos. ‘Volem que la partida oberta de la consulta es faci servir per a beques menjador i PIRMI’, digué. I va afegir que el seu partit no podia permetre que ningú atorgués cinc milions d’euros a una consulta ‘al marge de la llei i, a més, en una partida oberta quan, alhora, es retallen drets socials’. També es va adreçar a Francesc Homs: va considerar que era ‘cinisme, demagògia i mala fe’ el que Homs advertís que en cas d’endarrerir l’aprovació del pressupost hi hauria persones en risc de pobresa que no podrien evitar que se’ls tallés l’electricitat de casa.
Sobre la llei de mesures fiscals i financeres, Ciutadans denuncia moltes de les taxes i cànons que la Generalitat ha previst per a incrementar els ingressos. A tall d’exemple, Cañas va parlar de la taxa prevista per algunes actuacions del cos de bombers en incendis, salvaments i inundacions. ‘Els ciutadans hauran de pagar 37 euros per unitat i hora, 49 euros per vehicle i hora i 2.800 euros per helicòpter i hora’, va criticar.