L’últim adéu a Mandela, seguint la tradició del poble Xhosa

  • El president sud-africà era un dels caps tradicionals d'aquest grup ètnic

VilaWeb
Redacció
15.12.2013 - 12:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Finalment avui el cos de Nelson Mandela ha estat soterrat. S’ha fet a Qunu, el seu poble nadiu, on l’ex-presoner i president de Sud-Àfrica va viure uns quants anys després de la seva retirada. Mandela era membre d’una de les famílies nobles del poble Xhosa i per això la cerimònia s’ha fet seguint aquesta tradició.

Primer s’han fet els funerals d’estat, que s’han allargat més de dues hores i que han aplegat 4.500 persones. Hi havia la família del premi Nobel de la Pau; mandataris de diferents països i l’arquebisbe Desmon Tutu, amic de Mandela que, molt crític amb l’actual govern, a qui acusa d’haver instrumentalitzat Mandela, havia dit que no hi assitiria. Finalment, però, ha cedit per les pressions de la família Mandela. Zuma ha pronunciat un discurs en què ha instat els seus compatriotes a ‘portar a la vida el llegat’ de Mandela.

Després d’aquest acte oficial, Mandela ha estat soterrat en una cerimònia privada, seguint la tradició Xhosa,  al mateix lloc on hi ha enterrats tres dels seus fills.

Només hi han participat els familiars i membres del seu clan. Segons la tradició Xhosa els qui acompanyen el cadàver han de parlar amb ell explicant-li el viatge que inicia. Li descriuen el lloc on anirà a parar i li parlen dels seus avantpassats per tal que pugui reconèixer-los quan se’ls trobi. El taüt després és recobert amb la pell d’un lleopard i es sacrifica un animal com a ofrena als qui l’esperen en el més enllà i el cadàver s’embolica amb la seva pell. Amb el mort s’hi posen també alguns dels objectes més estimats pel difunt. Finalment l’home més vell del poble explica als esperits qui és i què ha fet la persona que soterren.

Amb aquesta cerimònia privada acaba una setmana de comiats a l’home que va aconseguir acabar amb l’apartheid a Sud-Àfrica i convertir el país en una democràcia pluralista.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem