CDC farà campanya pel sí a la independència; Unió ja ho decidirà

  • 'En política poden passar moltes coses', diu Duran i Lleida

VilaWeb
ACN
13.12.2013 - 13:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El secretari d’Organització de CDC, Josep Rull, ha deixat clar que el seu partit faria campanya pel sí en les dues preguntes de la consulta, inclosa la que tracta de la independència. En canvi, Josep Antoni Duran i Lleida no ha volgut concretar la posició d’UDC i ha dit que ho decidirien quan es convoqués la consulta: ‘UDC i CDC tenim una altra feina: que es porti a terme la consulta i que es pugui convocar legalment. En política poden passar moltes coses.’ Rull ha dit que respectaven el procés intern del seu soci de federació i que cercarien el ‘màxim nivell de sintonia’ dins CiU.

Duran, acompanyat dels principals dirigents del seu partit, ha dit que si s’impedeixen totes les vies legals per a fer la consulta s’hauran de convocar eleccions plebiscitàries. El màxim òrgan de govern d’Unió s’ha reunit d’urgència després de l’acord d’ahir i ha aprovat unànimement de donar-hi suport. Per Duran, és satisfactori haver aconseguit una pregunta inclusiva i clara, en què, segons ell, es poden sentir còmodes els federalistes, els confederalistes i els independentistes. I ha convidat el PSC a afegir-s’hi, perquè creu que molts poden respondre afirmativament a la primera pregunta, inclòs el PSOE.

Així mateix, ha criticat els qui aquestes darreres setmanes insinuaven que Unió barrava el pas al consens per a trobar una pregunta i una data. Segons que ha dit, el seu partit no havia fet mai declaracions sobre la formulació de la pregunta, a diferència d’uns altres, i que la primera proposta d’Artur Mas ja l’havien acceptada.

Per Duran, l’acord ha de servir per a convocar la consulta legalment. La primera opció serà demanar al congrés espanyol, la setmana que ve, la transferència de les competències de l’estat a la Generalitat, per mitjà de l’article 150.2 de la Constitució. Si no, s’intentaria a través de l’article 90.2, i hauria de ser el govern espanyol qui convoqués el referèndum. Si aquestes dues opcions quedessin tancades, s’optaria per l’actual llei de consultes, encallada al Tribunal Constitucional per un recurs, o la que ja es tramita al parlament. Si tot això fallés, només quedaria, per Duran, l’opció d’eleccions plebiscitàries.

Tot amb tot, Duran espera que l’acord d’ahir sigui l’inici d’un ‘nou procés’ no tan solament a Catalunya sinó a tot l’estat espanyol. Ha demanat a la societat espanyola, inclosos els polítics, el món econòmic i el mediàtic, que no faci més ‘el sord’, car ha de ser conscient que a Catalunya hi ha un gran descontentament: ‘No pot dir sempre no, no i no.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any