12.12.2013 - 06:00
L’Institut d’Estudis Catalans acull des d’aquest matí fins dissabte el simposi ‘Espanya contra Catalunya: una mirada històrica 1714-2014‘, organitzat pel Centre d’Història Contemporània de Catalunya (CHCH) i la Societat Catalana d’Estudis Històrics (SCEH). El congrés es fa amb motiu de la commemoració del tercer centenari de la caiguda de la ciutat de Barcelona en mans de les tropes de Felip V i ha aixecat una enorme polèmica pels atacs del govern espanyol i dels partits unionistes, que l’han portat a la fiscalia perquè creuen que és una incitació a l’odi.
Heus ací l’emissió en directe del simposi que ofereix l’Institut d’Estudis Catalans:
En vist de les crítiques rebudes, el director del Centre d’Història Contemporània, Jaume Sobrequés, va explicar en una entrevista a VilaWeb el caràcter ‘objectiu i acadèmic’ del simposi i el rigor dels acadèmics participants. Així mateix, va anunciar que la institució que dirigia preparava un informe ‘demolidor i incontestable’ sobre l’animadversió històrica d’Espanya envers Catalunya.
La inauguració del congrés, avui a dos quarts de deu del matí, serà presidida per Joandomènec Ros, president del IEC, i Francesc Homs, conseller de Presidència. També hi intervindrà Jaume Sobrequés, director del CHCC i president de la SCEH. El simposi, que es podrà seguir en directe per internet, ha despertat l’interès de més assistents dels que pot acollir l’espai.
L’objectiu d’aquestes jornades acadèmiques (programa, pdf) és analitzar amb criteris històrics les conseqüències que ha tingut l’acció política de l’estat espanyol en relació amb Catalunya. Hi participaran historiadors, economistes, juristes, sociòlegs i lingüistes, que estudiaran la matèria transversalment, des del punt de vista temàtic, cronològic i disciplinari.
Durant tres dies, hom examinarà els efectes de la repressió institucional, militar, política i administrativa els segles XVIII, XIX, XX i XXI, per posar en relleu la influència que han tingut tres-cents anys d’espanyolisme a Catalunya. S’hi parlarà del fet immigratori i l’acció de l’Església Catòlica, i també de la persecució de la llengua i la cultura catalanes. La falsificació de la història, la censura sobre els mitjans de comunicació i l’espanyolització del món educatiu tindran, també, un tractament específic. La repressió en el camp del dret, els exilis que han configurat la història de Catalunya i les referències al País Valencià i les Illes Balears centraran, igualment, l’atenció d’aquest simposi.
Les sessions són presidides per Ferran Requejo, professor de ciència política de la Universitat Pompeu Fabra; Gaspar Feliu, catedràtic emèrit de la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona; Carles Boix, catedràtic de ciències polítiques de la Universitat de Princeton; Antoni Dalmau, escriptor; i Oriol Amat, catedràtic d’economia financera de la Universitat Pompeu Fabra.
L’acte de cloenda es farà dissabte, a dos quarts de dotze del migdia, i hi intervindrà Salvador Cardús, professor de sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials del IEC. Cardús abordarà les relacions entre Espanya i Catalunya amb una conferència titulada ‘La humiliació com a desencadenant de l’eclosió independentista’.