Zapatero troba que el dret de decidir és ‘antinatura’

  • L'ex-president espanyol diu que hi ha d'haver 'un pacte de reconfiança' entre Catalunya i Espanya

VilaWeb
Redacció
11.12.2013 - 08:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-president del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, considera que el dret de decidir és antinatura. Així ho diu en una entrevista que publica avui La Vanguardia. Hi diu que no acceptaria que el dret de decidir es recollís en una reforma de la constitució espanyola. ‘L’estat neix per a l’estabilitat i per mantenir la unitat d’un ordre polític. El dret de decidir és antinatura. El problema no és fer preguntes i sumar vots, perquè això és canviant, s’ha de fer un pacte de reconfiança entre Catalunya i Espanya. El problema és començar.’

Zapatero és aquests dies a Barcelona per presentar el seu llibre ‘El dilema’ (Planeta). Ahir va fer un acte obert, en què va insistir en aquests arguments.

Sobre el procés sobiranista va dir: “No ha començat i no hi ha acord ni en la pregunta”, ha apuntat l’expresident. Per això creu que cal prioritzar “acords, enteniment i diàleg” que comporti “necessàriament” reformes polítiques -en concret, la reforma de la Constitució, ha matisat- avalant així les tesis federalistes que promouen PSOE i PSC.

Zapatero apunta que “hi ha un diàleg pendent” entre Catalunya i Espanya des de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut, el 2010. I creu precisament que en aquest diàleg hi té un pes important el PSC: “Heu eixamplat el terreny del camí de l’enteniment, encara que les enquestes són difícils”, els ha dit.

En aquest sentit ha recordat que en democràcia “és bo que el programa de màxims no es pugui complir”, en referències a Esquerra Republicana i ha fet una crida als “nacionalistes” a retornar al seu espai polític i per tant, a allunyar-se de l’independentisme. “No és el seu lloc ni constitutivament ni socialment”, ha dit. Perquè tornin a la posició “central”, Zapatero ha suggerit que necessiten un “incentiu”, de la mateixa manera que en necessita el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, “per fer passos per una reforma” que comporti “el retrobament a, amb i per Catalunya”, ha dit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any