El ministre d’Afers Estrangers alemany no parla de Catalunya per no ficar-se ‘en un vesper’

  • Westerwelle evita de pronunciar-se sobre un possible vet espanyol a l'entrada del futur estat català dins la UE

VilaWeb
ACN
10.12.2013 - 11:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre d’Afers Estrangers alemany, Guido Westerwelle, ha evitat avui de pronunciar-se sobre el possible vet d’Espanya a l’entrada d’una Catalunya independent dins la UE. De Madrid estant, malgrat la posició clara del govern espanyol i la presència a la sala del ministre García-Margallo, Westerwelle ha afirmat que els ciutadans ja tindrien ocasió de parlar-ne amb els responsables polítics i prendrien ‘la decisió adequada’. ‘Permeteu-me que no digui res sobre Escòcia i Catalunya –ha apuntat– perquè no he de ficar-me en cap vesper’.

Westerwelle ha fet aquestes manifestacions en el transcurs d’un esmorzar informatiu a Madrid on ha estat present el ministre Margallo i on ha expressat, entre altres, la seva preocupació per l’augment de la força dels partits euroescèptics a les pròximes eleccions europees.

Preguntat per si Alemanya vetaria -com ha anunciat Margallo en el cas d’Espanya- l’entrada d’una hipotètica Catalunya independent a la UE i si considera que la resposta del govern de Rajoy a Catalunya és més eficaç o no que la de Cameron a Escòcia, el ministre d’Exteriors ha excusat la resposta: “És un dia bellíssim i siguin compassius, permetin-me que no digui res sobre Escòcia i Catalunya”.

Segons Westerwelle, els de Catalunya i Escòcia són debats “on no fa falta cap tipus de valoració ni recomanació des d’Alemanya”. “Crec que els ciutadans d’Espanya ja tindran ocasió de parlar-ho amb els responsables i que prendran la decisió adequada”, però “no m’he de posar pràcticament en cap rusc d’abelles contestant preguntes”, ha dit.

No és el criteri que manté el seu homòleg espanyol, José Manuel García Margallo, que cada vegada que rep una pregunta sobre aquesta qüestió reitera que Catalunya quedaria autonàticament fora de la UE i apunta que Espanya vetaria el seu reingrés a la Unió utilitzant el seu dret de veto.

El president francès, François Hollande, també va evitar subscriure el discurs de l’executiu espanyol el passat 27 de novembre en una roda de premsa conjunta a La Moncloa amb el president espanyol. Mariano Rajoy va insistir que amb la independència Catalunya i Escòcia quedarien fora de la UE, però Hollande es va limitar a apuntar que aquest és un afer “intern d’Espanya” i que no tenia “res a comentar”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem