07.12.2013 - 06:00
És segur comprar i fer pagaments per internet? Si ens hem de fixar en el volum de transaccions que es fan i que creixen dia a dia la resposta deu ser que sí, però us volem donar alguns consells elementals i de sentit comú per fer les vostres compres més segures.
Recordeu que sempre, sempre, les compres per internet estan subjectes a la llei de vendes ‘no presencials’ i que a més a més de les proteccions i prevencions que hem de tenir quan fem el pagament, qualsevol compra feta a la Unió Europea podem tornar-la sense haver de donar explicacions, però fixeus-vos abans en les condicions de devolució perquè us poden fer un càrrec per devolució (per despeses de transport).
1) Repasseu els extractes
Encara que sembli elemental, això és el més important i és vàlid per totes les vostres operacions siguin per internet o presencials, repasseu els extractes per assegurar-vos que no us carreguen coses que no heu comprat i que les que heu comprat només les cobren una vegada!
Si teniu cap divergència, aviseu immediatament al banc que ha emès la vostra targeta i feu la reclamació, normalment us atendran i demanaran informació al venedor per verificar la vostra reclamació, penseu que vosaltres sou el seu client. Per fer la reclamació heu d’haver guardat tota la documentació com: albarans de devolució, una foto del producte espatllat, etc.
2) Mai, mai, doneu ni el codi de la vostra targeta ni el número de compte corrent en obert
En obert vol dir qualsevol formulari que no tingui una connexió https, que podeu veure a la capçalera de l’adreça web, i perqué surt un indicador verd o blau abans del nom de la pàgina, una connexió https o connexió segura encripta les dades abans de que surtin del vostre navegador i un sistema que vagi ‘esnifant’ les dades en trànsit per internet només veurà dades encriptades. Però en obert també vol dir via e-mail, enviar dades confidencials per mail és similar a anunciar-les i publicar-les al web. Si no teniu més remei que enviar-les per mail perquè el proveïdor no té cap altre sistema i voleu comprar, abans feu un zip d’un document amb les dades confidencials, afegiu-li un password a l’arxiu zip i, si us plau, no envieu l’arxiu i el password en el mateix mail. Un número de targeta són 16 dígits, normalment agrupats de quatre en quatre, i existeixen programes que es dediquen a estudiar dades que circulen per Internet que tinguin format de número de targeta.
3) Feu servir targetes amb verificació posterior
Ara existeixen moltes targetes que quan feu la compra us demanen un segon pas de verificació que pot consistir en un codi que us envien per SMS o bé un codi d’una targeta de codis, d’aquesta manera si algú sap el vostre número de targeta no el podrà fer servir.
4) Feu servir llocs que no es guardin les vostres dades
Davant de dos llocs que us ofereixen la mateixa oferta, feu servir sempre aquell que no es guardi les vostres dades de pagament, són aquells llocs que us demanen les vostres dades per fer la factura i l’enviament però en el moment de fer el pagament us envien a un sistema central de Visa o del banc i ells no saben cap de les vostres dades financeres.
Un dels principals perills no és que el comerciant faci un ús il.legítim de les vostres dades, si no que el seu sistema de seguretat mai serà tan bo com el de les entitats financeres, o al menys això hem de pensar, i en cas de que algun lladre aconsegueixi robar els arxius del comerciant, millor que ells no tinguin el nostre número de targeta.
5) Si sou desconfiats de mena, feu servir targetes cibernètiques
Conegudes com a cibertargeta o noms similars, segons el màrqueting de la entitat financera, són targetes de prepagament que podem carregar-se abans de fer el pagament amb l’import exacte que ens volem gastar de manera que si ens volen carregar alguna cosa no autoritzada per nosaltres es trobaran que no hi ha saldo, però acostumen tenen un cost financer (normalment l’1% de la transacció, amb un mínim per operació )
6) Què ès Paypal?
És un sistema de pagament electrònic que actua com un banc, a Paypal nosaltres podem tenir un saldo (perquè l’hem carregat via targeta, via transferència o via cobraments que hem fet, p.ex. d’eBay) o bé tenir-lo connectat a les nostres targetes o al nostre compte corrent de forma que pots vincular els teus pagaments per internet a una targeta, a un compte corrent o a un saldo que tinguis amb ells, però el venedor no sabrà mai les teves dades financeres.
Quant vols fer un pagament, el venedor et connecta a tu al sistema de Paypal a on tu has de posar el teu codi i el teu password de Paypal i autoritzar aquella transacció per aquell import concret i per aquell proveïdor.
Si ho fas amb un saldo, que has pogut carregar un moment abans, només et podran cobrar el saldo que tinguis en aquell moment, com una targeta cibernètica, si ho fas contra una targeta o contra el teu compte corrent et podran cobrar el que tu hagis autoritzat per aquella transacció concreta fins el límit de saldo de la teva targeta o el límit de diners que tinguis al compte corrent.
És Paypal qui té cura de guardar la teva informació, el venedor sabrà el teu correu electrònic i si la transacció ha estat aprovada o denegada, però mai ni el teu número de compte ni el de la targeta.