02.12.2013 - 15:29
El diari The Wall Street Journal publica un reportatge sobre l’auge de grups feixistes, franquistes i neonazis a l’estat espanyol. L’article, titulat ‘El llegat de Franco ressona a Espanya‘, analitza els incidents que hi ha hagut aquests últims mesos, entre els quals hi ha l’atac al centre cultural Blanquerna la passada Diada, i atribueix aquest increment dels grups extremistes al ‘pacte de l’oblit’ establert després de la mort de Franco i al context de crisi econòmic i social, amb una desocupació juvenil del 50%.
‘L’estiu passat, uns quants espanyols van publicar fotos d’ells amb banderes feixistes o fent la salutació nazi en xarxes socials. El setembre, un grup feixista va assaltar un centre cultural a Madrid que representava Catalunya, una regió que fou reprimida per Franco i on ara hi ha un creixement moviment que cerca la independència’, comença dient el Wall Street Journal.
Una setmana després, un jutge argentí va sol·licitar la detenció d’uns agents de seguretat durant el franquisme per presumptes crims de lesa humanitat. Això marca un contrast
El diari destaca el contrast d’aquesta decisió de la justícia argentina amb el sistema judicial espanyol, ‘que ha deixat els abusos del règim de Franco sense càstig per l’interès de preservar la transició pacífica cap a la democràcia’.
Destaca que ara ‘el passat autoritari d’Espanya ha deixat oberta la porta a un extremisme emergent en una nova generació devastada per anys de crisi econòmica i un i crisi política’.
Es fa ressò d’un informe de l’entitat Movimiento contra la Intolerancia, que recull centenars d’incidents en què hi ha hagut involucrada l’extrema dreta; entre aquests hi ha un intent d’incendi d’una mesquita i l’assassinat d’un immigrat de Guinea amb rerefons racista.
El president de l’entitat, Esteban Ibarra, explica: ‘Hi ha hagut un increment espectacular d’activisme extremista a internet, webs que són xenòfobes, antisemites, antiislàmiques o anticatalanes’.
El Wall Street Journal diu també que el PP ha absorbit molts dels espanyols que simpatitzaven amb el règim de Franco i que això va reduir el potencial dels grups d’extrema dreta.
Finalment, el reportatge també parla dels diversos monuments dedicats a Franco que encara avui dia es poden trobar arreu de la geografia espanyola malgrat la llei del 2007 que preveu que aquests siguin retirats. Segons explica el professor de la Universitat Carlos III de Madrid, Rafael Escudero, Espanya “és l’únic país on tu pots ser un demòcrata sense ser antifeixista”.