El PP imposa definitivament la llei Wert

  • L'oposició adverteix el ministre d'Educació espanyol que derogarà la LOMCE tan bon punt canviïn les majories

VilaWeb
ACN
29.11.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El congrés espanyol va aprovar ahir definitivament la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat de l’Ensenyament (LOMCE) únicament amb els vots del PP (182) i l’abstenció d’UPN. La resta de formacions (143 vots) van votar-hi contra i totes tret d’UPyD van advertir que la derogarien tan bon punt canviessin les majories parlamentàries i governessin. El ministre d’Educació, José Ignacio Wert, va voler tancar el debat demanant a les formacions parlamentàries que deixessin enrere ‘el temps de destruir’ i tinguessin afany de construir sobre el model educatiu que el govern espanyol vol aplicar el curs vinent.

La llei Wert ha estat definitivament aprovada una vegada superat el tràmit parlamentari, on ha topat amb l’oposició de tots els grups. En aquest període el PP ha rebutjat onze esmenes a la totalitat i hi ha fet poques incorporacions; algunes, com les acordades amb UPyD, per a remarcar el caràcter vehicular de l’espanyol a les aules.

La setena llei educativa de la democràcia i ha rebut el rebuig de pràcticament tots els col·lectius del món docent. El govern espanyol sosté que la norma pretén millorar el sistema educatiu i, especialment, plantar cara a l’alt índex d’abandonament escolar, a més de fer créixer el rendiment dels alumnes, un dels més baixos d’Europa.

Els punts més polèmics de la llei a Catalunya fan referència a l’obligatorietat de la Generalitat d’oferir escolarització en castellà als alumnes que ho sol·licitin. Si no ho fa, l’estat pagarà l’escola privada a les famílies que denunciïn que no tenen l’oferta i, després, restarà els diners de les transferències al govern català.

La llei també permet que les escoles que separen els nens per sexes puguin optar al concert i estableix que la religió és una assignatura computable per a la nota final. En canvi, elimina del currículum l’educació per a la ciutadania i crea l’assignatura de ‘Valors’

La Generalitat de Catalunya ja ha avançat que no té intenció d’aplicar la norma, igual com el País Basc i Andalusia. A més, tots els grups de l’oposició menys UPyD han signat –i ratificat– un document que diu que la derogaran tan bon punt arribin al govern espanyol.

El PP refusa l’última reprovació

Minuts abans de la votació definitiva de la llei, el congrés espanyol va refusar amb els vots del PP i l’abstenció d’UPyD una moció del PSOE per a reprovar el ministre d’Educació.

Aplicació el curs vinent

El govern espanyol vol que els canvis prevists a la LOMCE per a la primària i per a la formació professional bàsica es comencin a aplicar el curs acadèmic 2014-15. Amb vista al curs 2015-2016, la previsió és d’implantar-la a la resta del sistema educatiu, és a dir, als estudis de secundària i de batxillerat.

Manca de consens

Durant el debat d’ahir els grups van tornar a expressar l’oposició a la llei, que consideren que vulnera les competències de les autonomies, que malmet la feina dels docents i que ha superat el debat a les corts sense consens, ni amb les altres formacions ni amb el món docent.

Wert demana de ‘construir’

En canvi, el ministre va cloure el debat amb una apel·lació als grups de l’oposició perquè, d’ara en endavant, treballessin en la construcció del consens en matèria educativa en comptes de ‘destruir’ la seva llei.

Després d’agrair la ‘feina i les aportacions’ que havien fet durant el tràmit parlamentari, va fer ús de la Bíblia per citar l’Eclesiastès. ‘Espero que no es malinterpreti –va dir–, però hi ha un temps de destruir i un temps de construir, i espero molt sincerament que avui hagi acabat el temps de destruir entorn de la reforma educativa i tots comencem el temps de construir.’

PSOE: ‘Dimitiu i emporteu-vos la llei’

El portaveu d’Educació del PSOE, Mario Bedera, va refermar que els socialistes derogarien la llei quan canviés l’actual majoria parlamentària, i va acusar el ministre Wert d’haver fet un ‘espectacle lamentable’ durant la tramitació de la norma. Segons Bedera, és ‘una llei gestionada des del més pur autisme polític i amb una intransigència insuportable’.

‘Sembla que hi xaleu, amb l’enfrontament, i ja sabem que us acreixeu amb el càstig –va dir–, però encara que no tant us faci que us escridassin o us retornin les medalles, si us plau, no ens avergonyiu més: dimitiu i emporteu-vos la llei sota el braç perquè tots puguem pensar que això només ha estat un malson.’

CiU: ‘Defensarem i aplicarem la llei d’educació de Catalunya’

El portaveu de CiU en matèria d’Educació, Martí Barberà, va acusar el ministre Wert d’haver fet una llei que ataca el català per motius ideològics i de voler centralitzar les competències. Així mateix, va dir que, per culpa de Wert, la llei i la tramitació havien projectat una imatge de ‘xaranga i pandereta’ sobre l’estat espanyol, a més d’haver desestabilitzat l’educació i haver malaguanyat tots els pactes anteriors.

La llei, va dir Barberà, no s’aplicarà a Catalunya ni podrà entrar en vigor el curs 2014-2015, perquè és ‘un fiasco’. I va afegir: ‘CiU defensarà i aplicarà l’estatut i la llei d’educació de Catalunya.’

ERC: ‘Aquesta llei no s’aplicarà a Catalunya’

ERC també va advertir que la llei seria ‘enterrada’. El diputat Joan Tardà va preveure que d’ací a un temps ningú no recordaria el ministre Wert sinó ‘com una amenaça de retallada dels drets civils’ o com un dels qui van ‘arribar per la Diagonal amb les tanquetes’.

‘Passareu a l’imaginari dels catalans com una persona que va voler fracturar la nostra societat, però no ho permetrem’, va dir. Tardà va reiterar que Catalunya no aplicaria aquesta llei perquè era una norma ‘nacionalcatolicista, segregadora, centralista’.

PSC: ‘Wert vol el català com a llengua de segona’

En declaracions als passadissos, el diputat del PSC Germán Rodríguez va recordar que era la reforma educativa amb més rebuig i menys consens de tota la democràcia. La LOMCE, més que una llei, va dir, és ‘el reflex del model de societat que vol el PP: menys igualtat d’oportunitats, menys escola pública, amb la religió per sobre dels valors cívics i unes llengües cooficials com a llengües de segona sota el castellà’. ‘Això vol el PP, i per això els socialistes continuarem treballant per garantir el dret a l’educació’, va afegir.

PNB: ‘El govern basc presentarà un recurs conra la llei davant el TC’

La diputada del PNB Isabel Sánchez-Robles va dir que la LOMCE era ‘el paradigma de la contrapolítica’ i va acusar el ministre Wert d’haver dinamitat qualsevol consens sobre educació. Va anunciar que el govern basc presentaria un recurs davant el Tribunal Constitucional contra la llei per invasió de les competències de les autonomies, i va recomanar a Wert que, si volia complir el compromís de plegar en cas que el TC hi trobés punts inconstitucionals, anés preparant la renúncia.

ICV: ‘La millor manera de desobeir la llei és fotre fora el PP’

També en declaracions als passadissos del congrés, el portaveu d’ICV, Joan Coscubiela, va dir que ahir Wert i el PP havien ‘perpetrat un doble atac contra l’equitat educativa i contra el model lingüístic i educatiu català’. ‘La millor manera que els ciutadans desobeeixin la llei és que a la primera oportunitat que tinguin fotin fora el PP del govern’, va afegir. Per ell, aquesta seria la millor garantia que no s’apliquessin polítiques com la del ministre Wert en educació.

UPyD: ‘La LOMCE ens sembla insuficient’

El diputat d’UPyD Carlos Martínez-Gorriarán va dir que la seva formació s’oposava a la llei ‘per raons educatives’ malgrat els acords amb el PP per remarcar el paper del castellà com a llengua vehicular a l’educació. Amb tot, va defensar el ministre Wert dels qui l’acusen de ‘voler menjar-se els nens’. A parer seu, la LOMCE fa curt en alguns aspectes, com ara que no hagi deixat clares les competències en educació de l’estat i que hagi renunciat a imposar que algunes assignatures troncals s’impartissin només en espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any