28.11.2013 - 15:25
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha volgut replicar Mariano Rajoy, que havia dit a Escòcia i Catalunya que la independència els deixaria fora de la UE, i ha ‘celebrat’ que Rajoy hagi parlat en aquests termes, ja que implica, diu, ‘admetre la possibilitat que Catalunya es pugui convertir en un estat’. Mas ha emplaçat l’estat a seure a negociar ‘data, pregunta i procediment’ per a la consulta, i ha advertit a Rajoy que els catalans ‘eren cada vegada més insensibles a ‘les seves amenaces’.
‘Celebro les declaracions de Rajoy, les celebro molt. Perquè si admet aquesta possibilitat vol dir que abans hi ha d’haver un referèndum i la possibilitat que Catalunya es converteixi en un estat’. D’aquesta manera ha replicat Mas al president espanyol quan li han demanat, des de Pune (Índia), pel discurs de Rajoy davant de François Hollande.
I és que, segons Artur Mas, si Rajoy no pensés ja en la possibilitat d’una Catalunya independent ‘seria impossible tot això que ell diu’. ‘Ja hem avançat alguna cosa. Si aquest és el problema, vol dir que abans ho podem resoldre votant, perquè no es pot tenir un estat si no es vota, i admetent la possibilitat que Catalunya tingui un estat’, ha sentenciat.
És per això que, partint d’aquesta premissa, Artur Mas ha volgut cridar a aprofitar aquesta nova concepció de la situació catalana que atribueix a Rajoy i negociar el referèndum. ‘Si això és així, posem-nos a acordar la pregunta, la data i la manera de fer-ho, com a Escòcia. I a partir d’aquí ja parlarem de les conseqüències que vinguin’, ha dit.
Amb tot, el president és conscient que ‘no hi ha cap indici clar que admetin la consulta’ des de l’Estat. ‘Estan en la fase purament de la intoxicació. Tant de dir que vindrà el llop, ja no s’ho creu ningú’, ha afirmat Mas, tot alertant a Rajoy que ‘la gent a Catalunya cada vegada és més insensible a totes aquestes amenaces’.
Mas ha fet aquestes declaracions després de visitar un centre de l’ONG catalana Educo i abans de presidit la signatura d’un conveni entre una empresa índia i una de Catalunya, a Pune.
‘Cobrar l’impost a la banca no farà que renunciem al procés de transició’
D’altra banda, Mas ha volgut deixar clar que, per a ell, està més que clar que les negociacions amb l’Estat sobre assumptes com la tresoreria, els impostos o els cobraments pendents no interferiran en l’objectiu sobiranista i del dret a decidir. ‘Una cosa no treu l’altra. Poder cobrar l’impost a la banca, al que tenim dret, és el dia a dia. Una cosa és això i altra el procés de la transició nacional catalana, i hem de separar els dos plans’, ha assegurat Mas, en referència a la possibilitat que el govern espanyol finalment accedeixi a transferir aquest impost als dipòsits bancaris a la Generalitat.
Per al president, ‘és impossible pensar que perquè ens deixin cobrar l’impost a la banca haguem de renunciar a tot un procés d’aquesta dimensió’. ‘Imagino que ningú pretén explicar això així, ni des de Madrid’, ha conclòs.
‘Talent, no defallir, paciència i actitud positiva’
L’agenda de la tarda ha continuat per al president amb la visita a les instal·lacions que l’empresa catalana IDIADA té a la ciutat índia de Pune. La companyia, dedicada a la investigació i el desenvolupament del sector de l’automòbil, va ser creada per la Generalitat als anys 90 i posteriorment va ser privatitzada. A la seva arribada, l’empresa ha rebut a Mas amb una cerimònia de benvinguda i amb tots els empleats a la porta. Després de veure les oficines, s’ha reunit amb els responsables de l’empresa.
Posteriorment, l’empresa ha celebrat el seu cinquè aniversari a l’Índia amb un lliurament de premis als empleats més antics en aquest centre de Pune. En la clausura de l’acte ha intervingut Mas, que ha destacat les ‘dues bones decisions’ que va prendre la Generalitat en crear IDIADA i en ‘deixar-la en mans del sector privat per a la seva expansió internacional’.
Per al president, el projecte d’aquesta companyia demostra que ‘amb talent, paciència, actitud positiva i sense defallir es poden aconseguir tot, encara que sembli difícil’. I aquest missatge, segons Mas, ‘es pot aplicar a empreses, a persones i a països com Catalunya’.