27.11.2013 - 16:42
Un debat paral·lel –anecdòtic– i subsidiari del que es fa al Regne Unit sobre la independència d’Escòcia és el que s’ocupa de com serà la bandera britànica, anomenada ‘Union Jack‘, que néixer de la integració de les banderes de la creu de sant Andreu escocesa, la creu de sant Jordi anglesa i la creu de sant Patrici irlandesa. La bandera la va crear el 1606 el rei Jaume, un segle abans de la unió entre Anglaterra i Escòcia (1707). I no va ser adoptada oficialment com a bandera de la unió fins el 1801. Gal·les no hi és representada perquè quan va aparèixer la primera versió oficial de la seva bandera ja s’havia unit amb Anglaterra. La bandera del País de Gal·les, un drac vermell sobre un fons blanc i verd, data del segle XV.
En el llibre blanc sobre l’Escòcia independent (anàlisi en vídeo), el govern escocès anunciava que la bandera del nou estat seria la bandera de sant Andreu. L’ensenya, que té l’origen llegendari en el martiri de l’apòstol cristià sant Andreu, va aparèixer per primera vegada al Regne d’Escòcia el 1180 en el regnat de Guillem I. Aquesta imatge va tornar a sortir en els segells que es feien servir a les darreries del segle XIII. El 1286 era un símbol utilitzat pels Guardians d’Escòcia (caps d’estat de facto).
Alguns mitjans anglesos han promogut el debat sobre com quedarà la bandera del Regne Unit després de la independència d’Escòcia. Alguns opinadors consideren que caldrà retirar el color blau i deixar les creus vermelles sobre el fons blanc. Alguns altres, que, si la reina d’Anglaterra continua essent el cap d’estat d’Escòcia, no caldrà modificar la bandera perquè també és el símbol de la monarquia.
Més informació: Anàlisi del llibre blanc sobre l’Escòcia independent [VÍDEO]
El cap d’estat d’una Escòcia independent seria la reina d’Anglaterra