27.11.2013 - 06:00
El president de la Generalitat, Artur Mas, tem que la consulta acabi com l’estatut. Si més no, en l’efecte que pot tenir en els catalans. Des de l’Índia, va alertar d’aquest risc i va dir que, segons quin curs seguís la negociació parlamentària, podia fatigar la població. Va demanar responsabilitat a tots els partits polítics per a evitar que el debat i la picabaralla acabessin cansant, ‘com va fer l’estatut’. Per Mas, és interessant que s’hagi ajornat la votació sobre el sistema i que s’hagi decidit d’ajuntar-la amb la proposta de data i pregunta.
‘L’estatut va acabar amb una enorme fatiga per part de la gent. Ara podem fer-ho diferent i millor. Doncs fem-ho.’ Mas va admetre que veia venir aquest risc de feia temps. ‘Com que ho temo i ho temia, jo n’he parlat molt poc i he recomanat que no se’n parlés perquè no hi hagués el mullader permanent’, va explicar. ‘Per això no he convocat ni una sola reunió. Pretenc fer-ho tot al desembre, de manera discreta, de portes endins, que no es converteixi en un estira-i-arronsa, que tothom posi les cartes sobre la taula: aleshores serà el moment d’arribar a l’acord’, va afegir.
ERC no accepta de portar una proposició de llei al congrés espanyol
La secretària general d’ERC, Marta Rovira, va avisar ahir que no acceptarien de portar una proposició de llei al congrés espanyol, com vol ICV-EUiA, perquè això voldria dir deixar al PP la possibilitat de fer la consulta el 2014. ‘Significaria demorar el calendari i deixar-lo en mans d’una majoria absoluta a la mesa del congrés espanyol’, va dir. Segons ella, ERC és prou responsable i sovint cedeix, ‘fins i tot assumint la responsabilitat d’un pressupost que no es mereixen els ciutadans. Cedim quan convé perquè és beneficiós per al país, però ERC, que pot cedir en moltes coses, no pot cedir quan es posa en risc i en perill la possibilitat que els ciutadans puguin decidir el seu futur’, va advertir. També va recordar que CiU, ERC i CUP ja havien acordat feia tres setmanes, en la Comissió pel Dret de Decidir, de demanar la via del 150.2 a través d’una proposició no de llei.
El president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, va dir que calia arribar a un acord com més ampli millor: ‘Cedir no és cap incoherència –va dir–. La incoherència seria que per no cedir ningú, no ho féssim possible.’ I va deixar clar que aquesta decisió d’ajornar la votació de la via no dilatava el procés, encara que els partits s’haguessin quedat ‘encallats en una qüestió de forma’.
Dolors Camats (ICV-EUiA) va dir que esperava que l’actitud d’ERC respongués a un intent de pressionar per la data i la pregunta.
Més informació: Desavinences entre CiU, ERC i ICV en el moment decisiu sobre la consulta
El govern, convençut que hi haurà acord de via, data i pregunta abans de final d’any