24.11.2013 - 06:00
L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) va donar a conèixer ahir la Declaració de Novembre, un document que trasllada el que ‘demana bona part de la societat civil i els gairebé dos milions de catalans que van participar en la Via Catalana’. Per la presidenta, Carme Forcadell, la qüestió que s’acabi plantejant ha de ser ‘clara i directa’ sobre la independència i s’ha de poder respondre amb un sí o un no, en la línia de la que proposa l’ANC: ‘Vol que Catalunya sigui un estat independent?’ Qualsevol altra possibilitat, va dir, seria un frau. L’ANC també aposta per la unitat d’acció política visible a través d’acords amplis i, si escau, amb un govern de concentració nacional.
Davant l’actual context polític, amb la previsió que abans d’acabar l’any s’anunciï la data i la pregunta per a consultar el poble de Catalunya, i amb les eleccions europees del 25 de maig a l’horitzó, l’ANC ha considerat que calia fer pública a Seva la seva posició sobre els desafiaments que encara el país. Arran de preocupació per la lentitud del procés sobiranista, la Declaració de Novembre es dóna a conèixer amb la voluntat d’exigir més concreció i passes més valentes cap a l’exercici de l’autodeterminació.
L’ANC reclama una pregunta explícita sobre la independència el 2014, unitat i aprofitar les eleccions europees per exportar la voluntat dels catalans. Amb aquestes premisses ha volgut prendre posició amb l’objectiu de traslladar el clam dels dos milions de persones que van participar en la Via Catalana l’Onze de Setembre passat.
Uns quants membres del secretariat nacional de l’entitat, davant més de quatre-centes persones, van presentar la Declaració de Novembre, un document que considera ‘irrenunciable’ que es faci la consulta durant el 2014, ‘preferentment abans del 31 de maig’, tal com marca el full de ruta de l’ANC.
Carme Forcadell va assenyalar que la pregunta havia de ser ‘clara i directa’ i havia de preguntar ‘explícitament’ sobre la independència de Catalunya. Qualsevol altra possibilitat seria un frau i va afegir que els catalans van sortir al carrer l’Onze de Setembre per ser preguntats sobre la independència. La qüestió que proposa l’ANC, ‘Vol que Catalunya sigui un estat independent?’, compleix aquests requisits. A més, segons Forcadell: ‘Si no ens pregunten sobre la independència, no hi haurà procés.’
La declaració reclama unitat d’acció entre els actors i demana, concretament, que les forces polítiques catalanes posin ‘els interessos col·lectius per davant dels interessos de partit’. A més, l’ANC proposa la formació, si cal, d’un govern de concentració nacional. Aquesta unitat també s’hauria de visualitzar, segons Forcadell, amb la formació d’una candidatura d’ampli espectre sociopolític per a les eleccions europees ‘que pugui obtenir el suport del màxim nombre de forces polítiques i de moviments populars’.
Forcadell va dir que, si calia, l’ANC convocaria ‘noves mobilitzacions per garantir el dret democràtic de la ciutadania d’ésser consultada de manera clara sobre el futur de Catalunya’. No va concretar aquestes mobilitzacions, ‘perquè no cal avançar-se als esdeveniments’, i va afegir que primer esperaran que els representants polítics facin efectiu el compromís pres al voltant de la consulta, posant data i pregunta abans del final d’any.
Posició de CDC i ERC
El secretari d’organització de CDC, Lluís M. Corominas, va afirmar que el mes de desembre es concretarà la data i la pregunta perquè el 2014 els catalans puguin votar. Corominas va explicar que amb l’entrada del nou any començarà l’itinerari jurídic i polític perquè es pugui fer efectiva la consulta.
Per Corominas, la pregunta que planteja l’assemblea és una qüestió ‘clara, en la línia que agrada a CDC’. Però va assenyalar que ara el que caldria fer era una reunió amb la resta de forces polítiques per concretar una pregunta ‘clara i inclusiva’, que unís tothom qui està a favor del dret de decidir i de la independència.
Per la seva banda, el dirigent d’ERC, Oriol Amorós, va valorar molt positivament la declaració ‘perquè el poble de Catalunya té tot el dret de poder votar’. Sobre la data, ‘la posició d’ERC ha estat sempre la data més propera possible’. ‘La pregunta que planteja l’ANC, és la que ha de ser’, va puntualitzar Amorós, que va afegir que creia que la qüestió era inclusiva perquè qualsevol ideologia pot respondre ‘o sí o no’.
Suport de partits politics i entitats com l’AMI i Òmnium
L’acte polític de l’ANC es va dur a terme al municipi osonenc de Seva, en el marc del consell territorial i sectorial, òrgan de debat i informació entre el secretariat nacional de l’ANC i els representants de les assemblees territorials i sectorials.
A banda els tres-cents coordinadors que van participar en jornades de treball, l’acte va comptar amb la presència de representants polítics i de la societat civil com el president de l’AMI, Josep Maria Vila d’Abadal; la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals; el president del Cercle Català de Negocis, Albert Pont; els diputats Lluís M. Corominas (CiU) i Oriol Amorós (ERC); Laura Massana (ICV); Liliana Vilanova (CUP); Ernest Maragall (Nova Esquerra Catalana), i representants d’UGT i Comissions.
Notícia relacionada:
La reacció dels partits a la Declaració de Novembre de l’ANC