17.11.2013 - 19:34
L’ex-president valencià Francisco Camps assegura al diari ABC que ha passat el cap de setmana a casa seva, a València, esperant que l’avisessin des del jutjat d’instrucció número 3 de Palma, on s’instrueix el cas Nóos, per a declarar com a testimoni en aquesta causa, tal com havia demanat el jutge. Aquesta revelació és sorprenent, car des de dissabte tots els mitjans de comunicació valencians i també espanyols recolline la notícia segons la qual el jutjat havia cercat Camps tant al seu domicili com per telèfon sense èxit. De fet, aquest migdia, el jutjat ha anunciat que s’havia vist forçat a suspendre la declaració de l’ex-president, perquè no l’havia pogut localitzar ni ahir ni avui. Camps havia de declarar aquest matí com a testimoni i havia demanat de fer-ho per escrit. El jutge José Castro havia notificat la cita a Camps demanant-li que indiqués el lloc que ell considerés oportú per a fer la declaració acompanyat de la secretària del jutjat. Des del lloc acordat, Camps havia de respondre per escrit les preguntes del jutge, l’acusació i totes les parts personades al cas. Però l’ex-president no ha estat localitzable des d’ahir i per això el jutge ha suspès la declaració.
L’ex-president s’havia acollit a l’article 412.4 de la llei d’enjudiciament criminal que li permet declarar per escrit per la seva condició d’ex-president. Altrament, hauria d’haver declarat ahir, tal com ho va fer la batllessa de València, Rita Barberà, que va admetre per primera volta haver-se reunit amb Urdangarin, però va matisar que ho va fer per recomanació de Joan Antoni Samaranch.
Barberà implica Samaranch al cas Nóos
Barberà va negar, això sí, que s’hagués reunit amb Urdangarín a La Zarzuela per negociar els contractes que Nóos va signar al País Valencià. En declaracions als mitjans després de testimoniar davant el jutge José Castro, la batllessa va voler remarcar que va conèixer Urdangarín a través de Joan Antoni Samaranch, qui li va recomanar de reunir-s’hi perquè tenia capacitat per organitzar esdeveniments per a la projecció internacional de València. Barberà va dir que en tot moment havia cregut que Urdangarín no tenia ànim de lucre. A més, es va desvincular del tot dels contractes fets amb Urdangarin dient que la decisió sobre el projecte València Summit, organitzat per Nóos, depenia de dues fundacions on l’Ajuntament de València té una participació minoritària.
A la entrada a la Ciutat de la Justícia de València, Barberà ha evitat la premsa i els manifestants que hi havia congregats en una concentració de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, els iaioflautes de València i manifestants amb el lema ‘RTVV no es tanca’, que l’esperaven. També hi havia un grup més reduït de persones que li volien expressar el seu suport.
La batllessa va explixar que l’interrogatori del jutge s’havia centrat principalment en la celebració de les cimeres València Summit, entre 2005 i 2007, trobades en què experts d’arreu del món analitzaven l’impacte dels esdeveniments esportius en les projeccions de les ciutats i que va estar organitzada per Nóos.
‘Urdangarín m’exposa una sèrie d’idees que em semblen positives per la ciutat, però no són concretes, a mi em sona bé per a la ciutat i per al seu futur i li dic que ho concrete perquè això l’ajuntament no ho executa i que hi ha dues entitats que s’encarreguen de la projecció de la ciutat’, va explicar Barberá. ‘A partir d’aquí acaba el meu paper, jo no vaig organitzar res, ni vaig prendre cap decisió, ni vaig telefonar a ningú, ni vaig votar ni vaig pressionar’, va assenyalar.
Preguntada sobre els altres contractes que Nóos va signar al País Valencià, els d’assessorament per a una candidatura dels Jocs Olímpics Europeus que mai no es varen celebrar, Rita Barberá va dir que d’aquesta qüestió no en sabia res: ‘vaig escoltar un dia que se’n parlava però jo no sabia ni el que era.’