Tornen a València les ‘cartes llevantines’ de Teodor Llorente

  • Es consideraven perdudes en la guerra del 36-39 · ACPV les ha recuperades · Us n'oferim una mostra

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Redacció

15.11.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha recuperat els originals de les emblemàtiques ‘cartes llevantines’ del poeta Teodor Llorente (València, 1836 – 1911). Són cartes que va bescanviar amb autors i intel·lectuals dels Països Catalans i d’Occitània i que durant molts anys s’havien considerat perdudes en la guerra del 36-39. Les cartes originals, unes cinc-centes, eren dipositades ala Biblioteca Balmes, de l’arquebisbat de Barcelona. Ara, finalment, han tornat a València i ja són a mans de la família. Us oferim una mostra d’aquesta correspondència, concretament amb Àngel Guimerà, Joan Maragall, Narcís Oller, Jaume Collell i Miquel Duran.


En el procés de recuperació han estat decisives les gestions del president fundador d’ACPV, Eliseu Climent, mitjançant el pare Miquel Batllori, jesuïta bon coneixedor de la cultura valenciana, mort l’any 2003. Per celebrar el retorn i per homenatjar Llorente, ACPV organitzà ahir un acte en què s’aplegaren institucions, polítics i els grups municipals de l’oposició de l’Ajuntament de València. Només hi mancà el grup municipal del PP, tot i haver-hi estat convidat. Sí que hi havia la directora de Cultura del govern valencià, Marta Alonso.

En l’acte, Eliseu Climent explicà el procés de recuperació i el contextualitzà en la tasca continuada d’ACPV per a valorar i difondre la figura i l’obra de Llorente, amb el propòsit que se’n reconegui el valor en la història de la llengua i la cultura, per sobre d’interessos polítics i conflictes partidistes artificials.

El professor Rafael Roca, especialista en l’obra de Llorente, explicà el valor de les cartes recuperades i en va llegir fragments. A continuació, la directora general de Cultura va agrair a Acció Cultural i a la família la tasca feta i va expressar el suport de la conselleria a la iniciativa. Així mateix, remarcà la voluntat de treballar positivament per la llengua i la cultura, a fi que esdevinguin elements d’unió per sobre de debats polítics.

Petició perquè Llorente sigui nomenat fill predilecte de la ciutat

Finalment, els representants dels tres grups municipals de l’oposició van lamentar l’absència del grup municipal del PP i de l’equip de govern de l’ajuntament. També van proposar, juntament amb APCV, que Llorente fos nomenat fill predilecte de la ciutat de València.

L’acte es tancà amb un homenatge emotiu a Juan Teodoro Corbín, besnét de Teodor Llorente, per la seva dedicació a recuperar l’obra i la figura del besavi.

Teodor Llorente fou el poeta i el personatge més notable del romanticisme valencià. Va esforçar-se a recobrar el català com a llengua literària a València bo i reprenent la tradició poètica valenciana, i va ser el creador del paisatge mític valencià en una època convulsa. El 2011 es va commemorar el centenari de la seva mort.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem