14.11.2013 - 06:00
Els avis ens deien que era possible de veure l’illa de Mallorca des del Tibidabo o des dela Mola, al cim del massís de Sant Llorenç. Havia de ser en dies molt clars i ben de matí, abans no es formés la calitja. Amb tot, ens deien, Mallorca es manifestava a l’horitzó amb una ratlleta tan fina, que era gairebé impossible de documentar fotogràficament. Per tant, la visió de Mallorca des de Barcelona era tan llegendària com la conquesta de Jaume I. Si més no, era una experiència que només es podia viure de manera personal i intransferible, i era difícilment comunicable.
Fins que el fotògraf Robert Ramos ens ha sorprès publicant a Twitter aquesta imatge insòlita, que capta de manera nítida sobre la ratlla del mar el contorn de l’illa de Mallorca, a 190 km en línia recta.
Ramos ens diu que va fer la foto dimecres 6 de novembre cap a les 17.45. I afegeix que hauria quedat millor dir que eren les 17:14, però la veritat és que ja eren tres quarts de sis de la tarda. Va quedar entre meravellat i incrèdul, perquè ell també havia sentit dir que en dies clars es podia veure Mallorca des del Tibidabo, però no l’havia vist mai. Aquell mateixa dia havia vist publicada al diari Ara una fotografia feta des de l’Observatori Fabra i va voler comprovar si encara ho podia veure a ull nu. La foto de Ramos té el valor afegit que capta al mateix temps la carena de Montjuïc, amb la ciutat als peus, i un avió que passa.
Teòricament, amb la física a la mà, no s’hauria de poder veure Mallorca, des de Barcelona. En qualsevol cas, només hauria de poder-se besllumar la punta del Puigmajor, el cim més alt de l’illa. En canvi, es veu tota la muntanya i això és degut a la refracció. Què és la refracció?
Podeu llegir l’article complet a Núvol.