15.11.2013 - 06:00
El nom de l’espanyol Luis Moreno va lligat, indissolublement, a l’anomenada ‘qüestió Moreno’, una escala d’autoidentificació nacional que va formular el 1985 per als ciudadans escocesos amb l’objectiu d’interpretar la seva mobilització per l’autonomia política i que es va popularitzar després al món acadèmic anglosaxó. Sociòleg, politòleg i investigador del CSIC i ‘honorary fellow’ de la Universitat d’Edimburg, acaba de publicar un article al bloc dedicat al referèndum escocès del 2014 d’aquesta última institució on en destaca ‘la innovació política’ que representarà per a la UE.
En l’article, titulat ‘Independence in Europe‘, comenta l’impacte que el referèndum sobre la independència d’Escòcia podria arribar a tenir en la cultura política europea. La tesi parteix del referèndum escocès del 1979, la primera consulta popular per a restablir una assemblea legislativa a Escòcia des de la integració a la Gran Bretanya, el 1707: tot i que va guanyar el sí a la devolució de poders, el govern conservador de Margaret Thatcher va rebutjar-ne el resultat adduint que no s’havia complert una clàusula sobre la participació.
Arran d’aquella experiència, diu, ‘el bàndol nacionalista va començar a veure el futur polític d’Escòcia inexorablement vinculat amb la formació d’un estat sobirà de ple dret’. Thatcher, per contra, ‘va interpretar el resultat del referèndum com si les aspiracions escoceses per l’autogovern no tinguessin futur i va creure que amb el pas del temps s’oblidarien’. A l’article, Moreno continua repassant l’evolució de l’independentisme escocès fins a arribar al referèndum del 2014, que inscriu en un procés de reformulació de la Unió Europea. ‘Els fets ocorreguts des del canvi de mil·lenni, i especialment des de l’esclat de la crisi financera del 2007, han mostrat ben clarament les limitacions dels estats nació com a actors “sobirans” en l’economia mundial. L’actual procés de remodelació de les estructures dels estats nació i de l’organització política s’alinea amb el principi europeu de la subsidiarietat territorial’, un dels dos pilars bàsics d’allò que Moreno anomena ‘europeïtzació’, juntament amb la responsabilitat democràtica.
L’investigador conclou que el referèndum escocès del 18 de setembre de 2014 ‘ofereix una oportunitat formidable per a complir tots dos principis europeus’ i ‘pot marcar el ritme i el to en la institucionalització del “animal polític” europeu’. ‘En un escenari post-referèndum, hom podrà veure els votants escocesos com uns innovadors polítics. Podrien tenir un profund impacte a Europa si la majoria decideix de votar en favor de la independència.’