11.11.2013 - 06:00
Les maniobres d’urgència del govern valencià per a tancar la ràdio i la televisió públiques han estat fortament contestades al carrer, com s’ha fet palès aquest cap de setmana, a la xarxa, als informatius de Canal 9 i també als tribunals. Aquesta setmana es dibuixa decisiva per a entendre com evolucionarà el procés. D’una banda, el Tribunal Superior de Justícia s’ha de pronunciar avui sobre les ‘mesures cautelaríssimes’ que va demanar Compromís divendres en relació amb el nomenament sense haver passat per les corts del nou director general i dels membres del consell d’administració. D’una demà s’acaba el termini perquè el govern presenti un recurs contra la sentència que anul·la l’ERO de RTVV. I això vol dir que, si no hi recorre, el miler de treballadors acomiadats hauran de tornar a ser admesos l’endemà, dimecres. Segons que ha pogut saber VilaWeb, aquests treballadors estudien, en cas que s’hi arribés, de presentar-se directament dimecres a primera hora a RTVV per a reprendre la seva feina.
El full de ruta del govern: la darrera maniobra estratègica, per força abans de demà
Però què pot passar aquests dies vinents? El full de ruta del govern és clar: divendres el grup parlamentari del PP va registrar a la mesa de les corts una proposició de llei per al tancament, de manera que, tenint en compte el procediment intern de la institució, en el ple ordinari del 27 de novembre es faria la votació. Cal tenir compte que la proposició de llei s’ha presentat mitjançant el procediment de lectura única, de manera que no admet cap esmena per part de l’oposició. Una volta aprovat el text, cosa que previsiblement serà immediata perquè el PP té majoria absoluta, la llei serà publicada al Diari Oficial de la comunitat i l’endemà el consell ja podrà executar-la. En l’endemig, el govern difícilment podrà tallar les emissions.
En canvi, el govern sí que pot recórrer la sentència que anul·la l’ERO entre avui i demà. Si ho fa, difícilment aconseguirà revocar la decisió, però sí que endarrerirà el procés de readmissió dels treballadors acomiadats fins després del tancament. Aquest fet és especialment important perquè d’aquesta manera evitaria que dimecres els treballadors acomiadats es presentessin a RTVV amb ganes de treballar i amb dues setmanes d’emissions encara de feina abans del tancament.
La batalla judicial: el primer pronunciament del TSJ sobre el cas, avui
El decret llei del president Fabra per a nomenar quatre nous membres del consell d’administració i un nou director general sense passar per les corts, prèvia modificació de la llei, pot implicar un frau de llei. I per això els partits de l’oposició ho han portat als tribunals mitjançant diferents mesures. La més consistent és la que va activar Compromís divendres a la tarda, quan els seus sis diputats van denunciar el consell per la via penal entenent que en aquest decret llei hi havia prevaricació.
Però la que pot tenir efectes més immediats és el contenciós administratiu, presentat també per Compromís al Tribunal Superior de Justícia (TSJ). La coalició entén que no hi havia la urgència que va esgrimir el govern per a justificar el decret que va canviar de llei i per això en el contenciós demana ‘mesures cautelaríssimes’ per a paralitzar els nomenaments del consell. La demanda d’aquestes mesures exigeix una resposta en el termini d’un dia laborable per part del tribunal. És a dir, que el TSJ s’ha de pronunciar avui sobre aquestes mesures i podria fins i tot anul·lar cautelarment els nomenaments de Fabra.
Per una altra banda, el cap del PSPV, Ximo Puig, ha arrencat aquest cap de setmana el compromís del PSOE perquè els cinquanta diputats socialistes al congrés espanyol presentin en els pròxims dies un recurs d’inconstitucionalitat contra el decret llei.
La votació del dia 27: petició de vot secret, per a propiciar que diputats del PP no tinguin por de votar a favor de RTVV
Els diputats del PP a les corts, que previsiblement el dia 27 hauran d’aprovar amb el seu vot el tancament de RTVV, tenen a les seves mans el futur de la televisió i la ràdio pública. S’espera que no es trenqui la disciplina de vot en cap cas i que tots els diputats populars, que són majoria, votin a favor del tancament. Però darrerament algunes veus han apuntat que n’hi ha que, incòmodes amb les maniobres de Fabra i amb la forta pressió social, podrien canviar el sentit del vot i afegir-se a l’oposició contra el tancament. És per això que Compromís demanarà aquesta setmana que el vot sobre aquesta qüestió sigui secret. D’aquesta manera, els diputats del PP que volguessin votar diferent dels seus companys podrien romandre en l’anonimat.