03.11.2013 - 09:40
Tres són els criteris bàsics que ICV fixa per acceptar la pregunta de la consulta: que no sigui un impediment perquè el referèndum es convoqui; que suposi un “trencament” de l’statu quo; i “que tots aquells que estan a favor del trencament puguin votar que sí”. La coordinadora nacional d’ICV, Dolors Camats, destaca en una entrevista a l’ACN que, per avalar l’inici d’una nova etapa, cal que independentistes i federalistes continuïn caminant junts. Per això, els ecosocialistes no veuen amb bons ulls una pregunta que només se centri en la independència. Aquest és el principal punt de discrepància amb CDC i ERC, ja que ICV és partidària d’una pregunta més àmplia.
“Si realment volem obrir una nova etapa cal una majoria suficient. L’elecció de la pregunta i data no la pot trencar. Aleshores, aniríem endarrere”, opina Camats. La coordinadora nacional ecosocialista està convençuda que els criteris que defensa ICV “poden garantir que la majoria que defensa el dret a decidir defensi també un ‘sí’ a una consulta”. En aquest sentit, preguntar pel trencament de l’statu quo és capital i no centrar la qüestió només en la independència de Catalunya.
Camats no vol especular sobre quina hauria de ser la pregunta, perquè assegura que n’hi hauria diferents que complirien els tres requisits que reclama ICV. Els ecosocialistes volen englobar en el ‘sí’ a totes aquelles persones que exigeixen un trencament amb la Constitució actual. És exactament el mateix que defensa el soci de coalició dels ecosocialistes, EUiA. El que no acceptaria ICV és una pregunta amb tres possibles respostes.
Si només es demana per la independència, “què hauria de votar un federalista, si o no?”, es pregunta Camats. “Si s’exclou una part de la gent que vol el trencament és evident que hem de buscar fórmules perquè la gent s’hi senti inclosa”, subatlla. “Tinc la sensació que, en aquests moments, només ICV és l’única que està fent de pont entre aquells que volen trencar l’statu quo i són independentistes i aquells que volen trencar i són federalistes”, explica a l’ACN. “És evident que el PSC ha dimitit en aquesta qüestió”, afegeix.
Cap oferta de l’estat por substituir la consulta
Si ICV fixa tres criteris per acceptar la pregunta, només en posa un per a la data: “que no dificulti la convocatòria de la consulta”. Per això, els ecosocialistes manifesten que tenir una data fixa pot “ser un obstacle” a les negociacions amb l’Estat. Camats es partidària d’acordar la data de la consulta a Catalunya, però també de mantenir una certa flexibilitat i de no blindar-la en cas que finalment la consulta pogués ser convocada fruit de l’acord amb el govern espanyol.
“Seria bo que no només des de Catalunya es fessin propostes i, que l’Estat entengués d’una vegada que això no és només un caprici d’algunes forces polítiques catalanes”, opina. Ara bé, el que deixa molt clar és que, en cap cas, aquesta contraproposta -en cas que arribi- substitueixi la consulta: “cap d’aquestes propostes, ja sigui en finançament, infraestructures, llengua, competències, etc. Pot presentar-se per dir que ens oblidem de la consulta”.
El PSC hauria d’aprofitar la diferència de vot amb el PSOE per fer consens a Catalunya
El repte més immediat de les forces polítiques partidàries del dret a decidir no és, però, ni la data ni la consulta sinó l’elecció de la via legal perquè el Parlament faci la petició formal de consulta al Congrés dels Diputats. Una qüestió que Camats admet que està molt avançada -probablement quedarà aprovada durant el Ple del Parlament del proper 20 de novembre.
L’acord rau en què la cambra catalana elevi a les Corts espanyoles la proposta de consulta apel·lant a l’article 150.2 de la Constitució (traspàs de les competències per convocar referèndum), amb la possibilitat que també s’acabi afegint la petició perquè sigui l’Estat qui, directament a través de l’article 92 de la Carta Magna, convoqui un referèndum consultiu a Catalunya-aquesta opció no genera tant consens.
Ara per ara són CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP els grups que negocien sobre el tema però Camats confia que també s’hi acabi sumant el PSC, i més després d’haver tornat a trencar la disciplina de vot amb el PSOE en una votació sobre el dret a decidir. “Hem de posar en valor el que ha fet la gent del PSC”, indica Camats. “El que seria coherent és que ara que el Parlament ha de votar aquesta proposició, que és la via legal per portar la consulta al Congrés, el PSC hi donés suport”, afegeix. Segons la coordinadora nacional ecosocialista, el ‘no’ majoritari del Congrés ja se’l pot esperar, però el que cal buscar ara és un ‘sí’ majoritari al Parlament.
A més, Camats ha recordat que ICV continua fent de “pont” perquè al Congrés ja hi hagi més grups, a part dels catalans, que defensin la consulta. Ella ha citat el cas d’Izquierda Unida que, a diferència del PSOE i el PP, sí que reconeix el dret a decidir de Catalunya.
La coordinadora nacional d’ICV, que defensa amb claredat el debat sobre la consulta al Congrés a través d’una proposició de llei del Parlament, també marca un límit temporal per passar a una altra via en cas que el PP decidís dilatar el debat. “En aquests moments hi ha 4 proposicions de llei esperant al Congrés. Si van per ordre d’arribada suposaria que la proposició del Parlament es debatria durant el primer trimestre del 2014”, apunta. Una situació que els ecosocialistes acceptarien en trobar-se “dins la normalitat”.
CiU i ERC preparen una gran “campanya publicitària” per presentar els pressupostos
Durant l’entrevista, Camats també ha parlat dels pressupostos de la Generalitat que, amb tota probabilitat, es començaran a conèixer a partir del proper dimarts 5 de novembre, data en la qual el Govern té previst aprovar-los al consell executiu. “No seran els més socials de la història. Probablement el que veurem presentar a Mas-Colell, a CiU i a ERC és una gran campanya de publicitat que ens dirà que són uns pressupostos socials i que acaben amb les retallades, i totes dues coses són falsedats”, pronostica Camats. “Aquests pressupostos tindran les mateixes retallades que s’han fet amagades darrera la pròrroga pressupostària del 2013”, recorda.
El Govern canvia el soci a l’hora d’elaborar els pressupostos (els últims els havia acordat amb el PPC), però les línies generals no canvien, segons la coordinadora nacional d’ICV. “Les retallades de 2.500 milions del 2013 continuen. Aquells mestres retallats no tornen. Aquells CAP’s tancats no tornen a obrir. Aquella paga extra dels treballadors públics no torna”, assenyala. Per això, ICV rebutja la idea que els del 2014 seran els pressupostos més socials de la història (almenys pel que fa al percentatge de despesa social), com afirmen CiU i ERC.
Els ecosocialistes seran especialment vigilants perquè el pressupost inclogui acords parlamentaris recents, com l’establiment d’una partida oberta per a beques menjador. Segons Camats la situació no està ni de bon tros resolta i cada dia hi ha nens que queden exclosos de les beques menjador, que sovint els hi oferien l’únic àpat complet del dia.