31.10.2013 - 06:00
Alfonso Rus va impedir diumenge que el club que presideix, l’Olímpic de Xàtiva, fes un minut de silenci en memòria de Nil Marín, el porter del Girona CF que s’havia mort el dia abans en un accident de trànsit. La resposta de Rus, dirigent del PP, president de la Diputació de València i batlle de Xàtiva, ha desfermat aquests dies una gran indignació, i fins i tot el pare de Nil Marín li ha adreçat una carta contundent i commovedora. Potser és la vegada que una resposta de Rus indigna d’una manera més clara, però no és pas la primera que un comentari o una actuació seus desperten crítiques i rebuig. En fem un repàs.
Professors ‘gilipolles’ i votants ‘burros’
‘Eixos professors que diuen «aleshores» i «gairebé»… No sé què vol dir, però són uns «gilipolles»’, va dir Rus en una trobada l’any 2009, on també va afirmar que ‘rematarien’ tots aquells que posessin la fotografia del conseller d’Educació, Alejandro Font de Mora, de cap per avall. Aquests insults i amenaces van motivar la denúncia d’Escola Valenciana. Uns anys abans ja havia insultat els membres de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, dient que s’havien ‘prostituït’ per haver ratificat la unitat lingüística.
No únicament ha menyspreat adversaris ideològics, sinó els propis votants. En un míting a Benigànim va dir titllar-los de burros per haver-se’l cregut. ‘Vaig dir: «Portaré la platja a Xàtiva.» I s’ho van creure! «Si jo mane, porte la platja!» I agarren i s’ho creuen tots! Seran burros.’
‘Pujarem els minusvàlids amb cordes’
La seva actitud amb els discapacitats va fer que en demanessin la dimissió. En una inauguració a Ontinyent, i per respondre els qui criticaven que el nou espai no tingués accessibilitat, va dir que si calia agafarien cordes per a pujar els discapacitats, a qui va referir-se com a ‘pobres minusvàlids’.
Honors de Xàtiva a Franco
L’any passat l’oposició va aconseguir que Rus acceptés de retirar els honors de l’Ajuntament de Xàtiva a Franco, però el batlle va posar al mateix sac el canvi de nom de País Valencià d’una plaça. Tanmateix, un any després Xàtiva encara no ha retirat el títol honorífic al dictador.
Cap condemna als gests feixistes de les joventuts del PP
Fa uns quants mesos van ser polèmiques les imatges de dos dirigents del PP del seu municipi que apareixien amb simbologia feixista. L’un era el secretari d’Esports de l’executiva del PP de Xàtiva, Jorge Roca, que es va fotografiar amb una bandera racista. L’altre, Xesco Sáez, president de les joventuts del partit de Xàtiva, va aparèixer en unes imatges fent la salutació feixista. El PP no va condemnar pas els fets, i es va limitar a dir que els comptes de Sáez havien estat piratejats. Rus va dir, simplement: ‘No em sembla bé, però realment són criaturades.’
La fotografia de Jorge Roca amb símbols nazis va portar cua al ple de Xàtiva, on hi van haver crits i amenaces. La moció d’EUPV que demanava que el consistori condemnés el racisme i la xenofòbia i, en conseqüència, la fotografia del dirigent del PP no va reeixir perquè el PP ho va impedir. Mentre es votava, a més, el pare de Jorge Roca va amenaçar el regidor d’EUPV.
Loteria, xampany i dones
El 2011 Alfonso Rus va guanyar 625.000 euros a la rifa de Nadal, amb cinc dècims que li havia venut Enrique Crespo, batlle de Manises i vice-president de la Diputació, encausat per frau en el cas Emarsa.
L’actor Xavi Castillo li va dedicar un esquetx en una de les seves obres, en què també feia referència a un dels comentaris que més es recorden de Rus. Va ser un estirabot en un dinar del PP a Cullera, poc abans de les eleccions espanyoles del 20 de novembre: ‘Us espero el 20-N a la nit a València, xampany i dones!’
Protagonista del concert d’Al Bano
Rus també va rebre crítiques de l’oposició pel protagonisme en el concert d’Al Bano a Xàtiva: va pujar a l’escenari, va seure en una taula, va conversar amb el cantant i va acabar fent ‘playback’ mentre Al Bano cantava.
Videocurrículum
Unes quantes d’aquestes ‘perles’ de Rus també han quedat recollides en aquest videocurrículum: