26.10.2013 - 06:00
Com cada any per aquestes dates, el monument a les Brigades Internacionals que hi ha a la boca nord del Túnel de la Rovira de Barcelona ha rebut representants de partits, associacions i particulars per a homenatjar els milers de voluntaris de tot el món que van decidir participar en la guerra del 1936-1939 en favor de la república i contra les forces sedicioses del general Francisco Franco. L’homenatge d’enguany, a les onze del matí, era especial perquè dilluns farà setanta-cinc anys del multitudinari i emotiu comiat dels brigadistes a Barcelona, on la dirigent comunista Dolores Ibárruri va qualificar-los de ‘llegenda, exemple de solidaritat i herois de la democràcia’.
Tot i això, molts desmobilitzats van patir repressió als seus països o, senzillament, van tornar a agafar les armes contra el feixisme en la Segona Guerra Mundial.
L’homenatge d’avui consistia en les intervencions dels secretaris generals de partits i sindicats que representen actualment algunes de les formacions que van acomiadar el 28 d’octubre de 1938 les Brigades Internacionals als carrers de Barcelona: Oriol Junqueras d’ERC, Josep Nuet d’EUiA, Joan Herrera d’ICV, Pere Navarro del PSC, Joan Carles Gallego de Comissions i Josep M. Álvarez d’UGT. També hi ha actuat el Quartet Brossa i els membres del musical Goodbye Barcelona, que es representa aquests dies al Teatre del Raval i que va justament del comiat de fa setanta-cinc anys. L’acte s’ha tancat amb els representants de l’Associació d’Amics de les Brigades, el Memorial Democràtic i el batlle de Barcelona, Xavier Trias. També hi eren brigadistes britànics, a més d’un grup de ciclistes del club Clarion, fundat el 1895 a Anglaterra, alguns membres del qual van formar part de les Brigades Internacionals i van morir a la guerra.
Pedalant en memòria de les Brigades Internacionals
Pedalada a pedalada, superant desnivells i el cansament acumulat, un grup de ciclistes del veterà club anglès Clarion ha volgut reivindicar la memòria dels tres joves companys seus de club que van perdre la vida lluitant contra el feixisme a la guerra del 1936-1939 i també de les Brigades Internacionals, de les quals formaven part. Durant nou dies han recorregut els sis-cents quilòmetres del trajecte entre Bilbao i Barcelona, per arribar a l’acte d’avui. Amb la seva acció també volien reconèixer la població catalana i espanyola per haver plantat cara al feixisme i haver defensat la democràcia davant la passivitat internacional.
Lluint un maillot amb els colors de la bandera tricolor de l’Espanya republicana, guarnida a les mànigues amb el lema antifeixista ‘No pasarán’, eren mitja dotzena de ciclistes, homes i dones de diferents edats. Representaven el National Clarion Cycling Club, un club que va arribar a tenir més de vuit mil socis que va néixer al final del segle XIX per organitzar sortides de lleure i fomentar l’activitat esportiva vinculada al ciclisme a la Gran Bretanya. Quan va esclatar la guerra, tres dels seus membres no van dubtar a deixar la família i la feina per defensar els valors que encarnava la lluita contra el feixisme i la defensa de la legalitat republicana.
El viatge de Bilbao a Barcelona ha estat l’homenatge del club a aquests joves socis de poc més de vint anys que van deixar la vida en llocs com Madrid i l’Ebre, les restes dels quals no s’han pogut localitzar.
Entre els ciclistes hi havia el veterà Charles Gibson, que a més de soci del club Clarion és tresorer de l’International Brigade Memorial Trust, una organització dedicada a preservar i difondre la memòria dels lluitadors antifeixistes vinguts de tot el món: ‘La meva impressió d’aquest viatge és que la gent recorda molt més la guerra, que valora molt el sacrifici de les Brigades Internacionals ajudant el poble espanyol a defensar la democràcia. A la Gran Bretanya, actualment, hi ha cada vegada més memorials dedicats a commemorar les víctimes de la Guerra Civil espanyola. És un capítol de la història que no pot ser oblidat i s’ha de recordar, per no veure com els feixistes tornen a pujar.’
El recorregut ciclista reivindicatiu no era una iniciativa nova en la història del Clarion. Va ser precisament l’any 1938, en plena guerra, quan dos socis del club van organitzar una marxa amb bicicleta de Glasgow (Escòcia) a Barcelona, amb l’objectiu de recollir fons per ajudar els nens refugiats bascos. Fa cinc anys, l’entitat va commemorar aquesta acció amb un primer viatge amb bicicleta que va acabar a la capital catalana.
Notícia relacionada: