Interior obre una investigació interna sobre les imatges de la detenció de l’empresari mort al Raval

  • Espadaler: 'No podem jutjar per unes imatges o a cop de titular' · El conseller d'Interior demana no precipitar-se a l'hora de valorar l'actuació de la policia en el cas de l'empresari mort al Raval · Dos vídeos mostren com els mossos van pegar-lo

VilaWeb

Redacció

23.10.2013 - 16:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha anunciat que el seu departament ha obert una ‘informació reservada’ després que s’hagin donat a conèixer dos vídeos gravats pels veïns sobre la detenció d’agents dels mossos d’esquadra al Raval de l’empresari que va morir posteriorment. En resposta a una pregunta parlamentaria, Espadaler ha demanat no caure en la precipitació i ha argumentat que ‘no es poden jutjar les actuacions policials per unes imatge ni a cop de titular’. ‘Els primers interessats que es resolgui el cas és el govern, el Departament d’Interior, els mossos, i la ciutadania que té dret a saber exactament el què ha passat’, ha assegurat. En declaracions posteriors a la sala de premsa del Parlament, Espadaler ha defensat que obrir una informació reservada ‘no significa prejutjar ni fer un judici’ sobre uns fets, sinó que respon únicament a la voluntat ‘d’aclarir l’episodi quan abans millor’.

De moment, Interior no apartarà els 8 agents que van participar en la reducció de l’empresari i no prendrà una decisió fins que la investigació conclogui si van actuar correctament. El conseller ha explicat que trametran amb celeritat la informació que ha sol·licitat la justícia sobre els mossos que van participar en aquesta actuació policial.

En aquest context, el conseller d’Interior ha demanar ‘per convenciment i responsabilitat’ que no es facin judicis paral·lels. ‘No fem sentències a cop de vídeos ni de titulars’, ha reclamat, per afirmar tot seguit que veu ‘imprescindible i urgent’ aclarir els fets. Espadaler ha argumentat que s’ha d’arribar fins al fons de la qüestió perquè hi ha un ciutadà que ha mort, per aportar ‘la tranquil·litat que es mereix la ciutadania’ i perquè ‘és el millor que li pot passar als mossos d’esquadra’.

Es tracta de l’empresari Juan Andrés Benítez, que va morir poc després de la detenció al Raval de Barcelona. ‘No ens precipitem, no podem jutjar una actuació policíaca per unes imatges o a cop de titular’, s’ha limitat a dir Espadaler a la sessió de control del parlament, en resposta a preguntes del PP.

També han demanat explicacions al president Artur Mas el diputat de la CUP David Fernàndez i el d’ICV Joan Herrera. ‘La brutalitat policíaca afecta totes les democràcies, la diferència és quina resposta política rep. Algunes versions han començat a canviar, la informació arriba en comptagotes, i passaran coses més greus. Cap encobriment ni silenci’, ha dit Fernàndez. El president Mas ha insistit, com Espadaler, que calia veure la seqüènciera sencera dels fets, sense prejutjar res: ‘Esperem a tenir tota la informació contrastada. Cap encobriment, 100% d’acord,  també demano cap prejudici sobre el funcionament d’una policia democràtica.’ 

Els fets van passar al carrer de l’Aurora, al Raval de Barcelona, el dia 6 a la matinada. Juan Andrés Benítez es va barallar amb un veí i, quan hi acudí la policia, la baralla ja s’havia acabat, però Benítez no es va voler identificar. Els agents el van acorralar i el van reduir a cops. Poc després el detingut es va morir d’infart. 

Segons la versió dels mossos, els cops que presumptament van desencadenar l’infart se’ls va fer ell mateix, però en el vídeo es veu com en rep molts per part dels agents, malgrat tenir-lo aparentment controlat.

Algunes associacions ho han qualificat de brutalitat policíaca i han demanat explicacions tant als mossos com a l’Ajuntament de Barcelona. Avui mateix la comissió que segueix els fets al barri del Raval es tornarà a reunir. 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem