23.10.2013 - 06:00
‘Sóc un polític de l’idioma.’ Amb aquestes paraules es definia Carles Salvador (València, 1893-1955), poeta i gramàtic valencià, divulgador de la normativa lingüística de Pompeu Fabra al País Valencià. ‘Tingué un paper fonamental en la unitat de la llengua’, explica a VilaWeb Pere-Enric Barreda, de la Fundació Carles Salvador. I afegeix: ‘Ha de ser recordat sempre, però ara és especialment un bon moment.’
Bon moment perquè, a més, enguany es compleix el centenari de la seva primera publicació, una contalla a la revista fallera ‘Foc y flama’ (1913). I és per això que s’ha inaugurat la Mostra bibliogràfica sobre Carles Salvador al CRAI de la Biblioteca de Lletres de la Universitat de Barcelona. També per a commemorar aquest centenari, demà a les 19.30 la Fundació Carles Salvador fa una acte a la mateixa universitat, a l’aula 112, obert a tothom, en què es recordarà la figura de Salvador. Hi intervindran un representant del deganat de la facultat; la professora Àngels Masip, en representació del departament Filologia Catalana de la Universitat; Pere-Enric Barreda, cap de publicacions de la Fundació Carles Salvador; el vice-president de la Fundació i membre de l’Institut d’Estudis Catalans, Vicent Pitarch; i Carles Salvador, nét del gramàtic. Acabat l’acte, ponents i públic visitaran la mostra que hi ha a la biblioteca.
‘Gramàtica Valenciana’, el llibre més editat en la història de les publicacions valencianes
Per Barreda, el valor de l’obra de Salvador té dos vessants, el literari i el gramatical. Pel que fa al literari, Barreda recorda que Salvador ‘cultiva tots els gèneres possibles, rellançant-los, perquè alguns eren poc explorats en valencià, des de la poesia d’avantguarda al teatre, passant per la narrativa i per textos amb un clar esperit periodístic’. I si el valor literari de Salvador és incontestable, encara ho és més l’obra de caràcter gramatical. ‘Va saber entendre, adaptar i explicar la normativa de Pompeu Fabra perquè fos acceptada al País Valencià’, diu Barreda, que remarca el valor històric d’aquest fet, i recorda que la seva ‘Gramàtica Valenciana’, publicada l’any 1951, és el llibre més editat en la història de les publicacions valencianes, amb disset edicions fins el febrer del 1995.
El documental ‘La llarga vida de les paraules’
Amb vista a la commemoració del centenari d’enguany, la Fundació va editar l’any passat un complet documental sobre la figura de Salvador, ‘La llarga vida de les paraules’. Conté aportacions d’experts, familiars, filòlegs i també ex-alumnes, tant de Benimaclet com dels anys en què va exercir de mestre a Benassal (Alt Maestrat), on va viure l’època intel·lectualment més fructífera de la seva vida. Us oferim el documental íntegre, cedit per la Fundació Carles Salvador.