22.10.2013 - 09:40
Un altre expert en dret comunitari contradiu la tesi del president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, segons la qual si Catalunya s’independitza sortiria automàticament de la UE i hauria de tornar a demanar-ne la incorporació. El catedràtic emèrit de la Universitat d’Edimburg David Edward diu que, segons el dret comunitari, això no seria necessàriament així, i apunta que, en el cas català, la Unió Europea hauria d’actuar de mitjancera entre Catalunya i el govern espanyol. En parla en l’article ‘EU Law and The Separation of Member States‘, publicat enguany al Fordham International Law Journal i del qual informa avui El Punt Avui.
Edward fou el jutge britànic del Tribunal Europeu de Primera Instància entre el 1989 i el 1992 i del Tribunal Europeu de Justícia entre el 1992 i el 2004. Es declara ‘unionista moderat’ que respecta els punts de vista dels independentistes. I parla dels casos d’Escòcia, Flandes i Catalunya.
Diu que, com que els tractats no preveuen el cas de separació d’un estat membre, opina que cal cercar la solució en l’esperit del dret comunitari. I recorda que l’article 2 del Tractat de Lisboa parla del respecte a la dignitat humana, la llibertat i la democràcia. I que, per tant, si hi hagués una majoria que votés a favor de la independència, ‘seria difícil veure per què aquests valors fonamentals no haurien de ser respectats’. I es fixa en la contradicció que la UE obri la porta a nous estats del centre i l’est d’Europa i la tanqui ‘a aquells que es consideren nacions sense estat a l’Europa Occidental’.
A més, Edward explica que el dret comunitari sí que regula com s’ha de fer perquè un estat membre surti de la UE, i en aquest cas el procediment mai no és immediat i ha de començar amb un procés de negociació perquè la retirada implica entramat de relacions (comercials, financeres, polítiques, legals…) molt complex. En aquest sentit recorda que els ciutadans han adquirit drets de ciutadania i de lliure moviment entre els estats membres.
Són unes consideracions semblants a les que també han fet uns altres experts, com l’assessor del Ministeri d’Economia del govern alemany Roland Vaubel i del professor d’Oxford i ex-assessor de la Comissió Europea Graham Avery.