21.10.2013 - 17:24
El judici per l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) ha arrencat finalment avui al Tribunal Superior de Justícia, més d’un any després d’haver estat aprovat i amb demandes encreuades en tribunals diferents. A l’entrada al Palau de Justícia de València un centenar de membres del comitè d’empresa han escridassat els representants de la direcció de l’ens i han trasmès ànim i aplaudiments als representants dels treballadors i els testimonis. La demanda col·lectiva reclama la nul·litat de l’ERO, que afecta 1.198 treballadors.
Els advocats dels acomiadats per l’ERO a RTVV, iniciat fa més d’un any, consideren que ha hagut ‘mala fe negociadora’ per part de l’empresa en el procés. L’advocada de CC.OO, Rosa González, ha dit que en cap moment es va conèixer l’informe auditor encarregat a l’empresa Price Waterhouse Cooper ni es varen donar detalls dels estalvis que suposarien els acomiadaments. González ha afegit que l’ERO es va tramitar abans de conèixer el nou contracte-programa de RTVV i un ‘endarreriment innaceptable’ en la comunicació dels acomiadats, generant situació d’inestabilitat i incertesa en els treballadors.
Igualment, han denunciat l’arbitrarietat del procés i que el fet de tenir una plaça per oposició ni l’antiguitat es valoressin en el procés d’acomiadament dels treballadors. Quan a la indemnització, els treballadors reclamen 45 dies per any treballat, tal com està al conveni anterior a l’ERO.
El lletrat d’Intersindical Valenciana, Rafael Martínez, ha dit que l’ERO no acredita cap causa legal, organitzativa, productiva o tècnica i que ‘la sobredimensió’ es produeix des de fa molts anys sense que s’hagi deixat de contractar. Martínez ha afegit que en cap moment es varen facilitar els estalvis que suposar externalitzar els serveis.
Per contra, l’advocat que defensa a RTVV a la causa, Fernando Crespo, ha demanat que l’ERO sigui considerat ‘ajustat a dret’ i ha recolzat la seva intervenció en la situació econòmica, que ha qualificat de ‘desastrosa’. Crespo ha afegit en un moment de la seva intervenció que la viabilitat del País Valencià ‘estava en joc’ en aquest ERO.
El representant legal ha afegit que la plantilla estava sobredimensionada i que en aquest moment amb 676 treballadors i un pressupost de 7 milions d’euros menys RTVV és viable. A més ha afegit que amb aquesta plantilla es pot fer la mateixa televisió ‘i més directes’. En aquest sentit ha justificat que la millora tecnològica permet que els mitjans tinguin menys periodistes.
L’advocat ha dit que l’ens registrava unes pèrdues de 800 milions d’euros per la pèrdua d’audiència i de publicitat. En aquest sentit ha dit que el que ingressa la ràdio en publicitat només serveix per pagar quatre treballadors.
Crespo ha criticat el perquè els arguments dels demandants no varen sortir durant el període de consultes de l’ERO i apareixen ara. També ha comparat el procés amb el que va declarar improcedent el de Telemadrid, assenyalant que en aquest judici es va atribuir erròniament la qualificació de societat mercantil a Telemadrid.
Aquest ERO va ser impugnat pels sindicats. En concret, Intersindical i UGT van presentar les demandes al tribunal valencià, mentre que CCOO i CGT les portaren a l’Audiència espanyola. El conflicte de competències entre ambdós tribunals, que es van declarar incompetents per a resoldre el cas, va derivar al Tribunal Suprem, que va acabar declarant-ne competent el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià. Tot plegat, ha acabat endarrerint encara més un procés que havia estat entrebancat des de bon començament.
Els primers acomiadaments van ser comunicats per correu electrònic el mes de desembre passat als treballadors de Ràdio Nou. Posteriorment, al gener, els van rebre els treballadors de l’ens RTVV i, a partir del febrer, els de la televisió. El vice-president i portaveu del Consell, José Ciscar, ha apuntat en alguna ocasió que si l’ERO de RTVV fos declarat nul, s’estudiarien totes les possibilitats, com ara el tancament de tota la societat pública.
Mentrestant, el consell va aprovar la liquidació de l’ens per donar pas a una nova societat. Entremig, va dimitir l’ex-director general de RTVV, José López Jaraba, que no va arribar a signar la resolució de l’ERO. Ho va fer el seu substitut, Alejandro Reig, que va assumir el càrrec al desembre i va ser l’encarregat d’executar-lo. En l’actualitat, la responsable de la nova societat és l’advocada Rosa Vidal.
Amenaça de tancament
La vista per l’ERO de RTVV es fa després que el vice-president del govern valencià, José Ciscar, assegurés que si s’hagués de readmetre els treballadors acomiadats, la Generalitat Valenciana es plantejaria tancar, atès que amb la nova reformulació el pressupost aprovat no podria afrontar les nòmines i indemnitzacions.
Externalització de la programació
El consell d’administració de RTVV va aprovar ara fa una setmana adjudicar els lots 1 i 3 de la seva programació a la unió temporal d’empreses (UTE) formada per les productores Endora, Mecomlys i Videac.
Aquesta UTE oferirà tretze programes, entre els quals n’hi ha quatre en horari de màxima audiència, un magazín de tarda i un d’infantil. La proposta va ser aprovada amb els únics vots en favor dels consellers del PP. L’oposició considera que cal esperar al pronunciament del TSJ valencià sobre la denúncia dels treballadors a l’ERO.