20.10.2013 - 06:00
Diversos col·lectius de l’esquerra independentista es van manifestar ahir pel centre de Barcelona amb el lema ‘Independència per canviar-ho tot‘, i en el marc d’una campanya que van posar en marxa el mes de juliol a València tot d’organitzacions polítiques, socials i culturals i d’activistes de l’esquerra dels Països Catalans. La marxa va aplegar milers de manifestants (quinze mil segons els organitzadors; dos mil segons la guàrdia urbana), que en un determinat moment han omplert del tot el carrer Pelai, entre plaça Universitat i plaça Catalunya. Precisament quan el carrer Pelai era ple, la marxa s’ha aturat i un grup d’activistes han penjat una gran pancarta a banda i banda del carrer que deia: ‘Independència per canviar-ho tot.’ Hi van participar els diputats de la CUP David Fernández, Quim Arrufat i Isabel Vallet, i també el diputat d’Iniciativa David Companyon. També hi fou present, entre d’altres personalitats, l’escriptor Julià de Jòdar.
‘Només amb la independència no construirem un futur millor i més lliure; la independència per si sola no és suficient perquè cal la mobilització de les classes populars per fer un canvi de model de la societat, una ruptura’. Amb aquestes paraules Aitor Blanc, portaveu de la campanya, explicava el propòsit de la manifestació, que va arrencar de plaça Universitat i va acabar a la plaça de la Catedral. S’hi van veure força banderes amb el lema ‘Per canviar-ho tot’ sobre el mapa dels Països Catalans. El col·lectiu dels Iaioflautes s’hi va afegir amb una pancarta pròpia amb el lema: ‘Vam lluitar i lluitarem.’
El Pla de Palau fou l’escenari de l’acte polític amb el què va concloure la cita reivindicativa. Hi van intervenir Neus Tur, portaveu del comitè de suport a la Vaga de Docents de les Illes; Marta Sibina, editora de la revista Cafè amb Llet; Celestino Sánchez, portaveu del col·lectiu dels ‘iaioflautes’ -que també es van afegir a la mobilització-, així com el portaveu de la campanya, Aitor Blanc i el diputat de la CUP Quim Arrufat.
Blanc va explicar que, enmig de la crisi social, nacional i democràtica que viuen els Països Catalans, l’esquerra independentista havia entès que havia de posar sobre la taula un programa concret i per això havia llançat aquesta campanya. La manifestació serveix, va dir, per donar el tret de sortida a una segona fase que estarà marcada per mobilitzacions que els impulsors anunciaran en les properes setmanes.
Per la seva banda, el diputat de la CUP va destacar que la mobilització d’aquest dissabte i la campanya en general pretenia reforçar la idea de que la independència no pot ser ‘un simple canvi de banderes’, sinó que a les classes populars els interessa que sigui el principi d’un procés d’emancipació social. Arrufat va posar de relleu el full de ruta de l’esquerra independentista, que contempla, segons va dir, la convocatòria d’un referèndum, construir la majoria per guanyar-lo i després portar a terme un procés constituent que doni la veu al poble. En resum, va concloure, transformar una realitat que a les classes populars dels Països Catalans els juga molt a la contra.
La campanya, que ‘vol dotar de contingut el procés independentista’ en paraules de Blanc, ha tingut l’impuls d’organitzacions de l’esquerra independentista com la CUP, Endavant, MDT, SEPC, Arran i COS, però fa un esforç per emplaçar ‘amplis sectors d’esquerres i sobiranistes dels Països Catalans per teixir una aliança’ que permeti de definir el model de república que es vol construir. En aquest camí, pensen, cal unir ‘les lluites pels drets socials amb la defensa dels drets nacionals i la batalla pels drets democràtics’.
Entre la presentació de la campanya el 20 de juliol passat al Teatre Micalet de València (amb la participació de representants d’Escòcia i d’Irlanda) i la manifestació nacional d’avui a Barcelona, s’ha dut a terme més d’un centenar de presentacions i debats, de Figueres a Alacant. També s’han impulsat mobilitzacions com les que es van dur a terme a l’Hospitalet de Llobregat i a Sabadell els dies previs a l’Onze de Setembre, la del 25 de setembre a Barcelona en defensa del dret de decidir sobre el propi cos i contra la nova llei de l’avortament, la marca de torxes del 27 de setembre a la Seu d’Urgell, la del 9 d’octubre a Sant Cugat de Vallès amb un escarn al domicili particular de Narcís Serra. L’esquerra independentista, per la seva banda, també va fer seu el lema ‘Independència per canviar-ho tot’ en els manifestacions nacionals de l’Onze de Setembre a Barcelona, Girona, Lleida i Reus i en la del Nou d’Octubre a València.
Per últim, s’han editat 30.000 cartells, 200.000 octavetes, 50.000 adhesius, centenars de pancartes i desenes de murals que s’han distribuït per Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears.