15.10.2013 - 19:22
Els dies 17, 18 i 19 d’octubre es farà a Barcelona, Vic i Roda de Ter el II Col·loqui Internacional Miquel Martí i Pol. L’objectiu d’aquesta trobada, que agafa el relleu de la que es va fer el 1999, és avançar amb rigor acadèmic en el coneixement de l’obra del poeta, i promoure l’anàlisi de la seva repercussió en l’àmbit català i internacional. Ara que s’escau el desè aniversari de la mort de Martí i Pol, s’ha començat a digitalitzar l’arxiu personal que va llegar a la Diputació de Barcelona amb la condició que es classifiqués i ordenés i que no sortís de Roda de Ter. Una exposició itinerant donarà noves claus per a entendre’n l’obra primerenca.
La iniciativa del II Col·loqui Internacional Miquel Martí i Pol sorgeix de la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris de la Universitat de Vic, amb el suport del Departament de Filologia i Didàctica de la Llengua i el grup de recerca Textos Literaris Contemporanis: Estudi, Edició i Traducció, també de la Universitat de Vic.
Moltes de les comunicacions i ponències que s’hi presentaran parteixen de la consulta del fons que Martí i Pol va llegar al poble de Roda de Ter. Algunes de les comunicacions es recolliran a la revista de poesia Reduccions. El president del comitè científic, Ricard Torrents, destaca que ‘l’oportunitat d’aquest col·loqui és la troballa de nous documents que aporten una gran riquesa a l’obra de Martí i Pol, una obra encara molt desconeguda, malgrat el seu èxit’.
Per una altra banda, Edicions 62 editarà ‘Veu incessant’, un poemari de Miquel Martí i Pol inèdit com a conjunt unitari. El recull, a cura de Montse Caralt, investigadora de la UVic, i Roger Canadell, investigador de la UOC, aporta noves informacions de l’obra primerenca del poeta.
El cantautor Lluís Llach serà l’encarregat d’inaugurar l’acte amb la conferència ‘Estimat Miquel’, el dia 17 d’octubre a les 12 del migdia a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, en un acte presidit pel rector de la Universitat de Vic, Jordi Montaña.
El col·loqui s’estructurarà al voltant de tres eixos: l’escriptor, la projecció i recepció, i el context literari, social i polític de Miquel Martí i Pol; i es complementarà amb un seguit d’exposicions. L’exposició ‘De paraules al vent de “La Fàbrica”; creació, evolució i publicació dels primers poemaris de Miquel Martí i Pol’ permetrà d’entendre amb més profunditat el procés creatiu i de publicació de l’obra primerenca del poeta.
El II Col·loqui Internacional Miquel Martí i Pol compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Roda de Ter, la Fundació Miquel Martí i Pol, la Societat Catalana de Llengua i Literatura, la revista de poesia Reduccions i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Entre els comunicants i conferenciants, es destaca la presència d’experts en la figura del poeta de Roda de Ter, tant en l’àmbit nacional com internacional.