Otegi renuncia la comissió del Dret de Decidir per no interferir en el procés català

  • La CUP i el dirigent abertzale denuncien la intercepció de la carta adreçada al grup parlamentari català

VilaWeb

Redacció

11.10.2013 - 09:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El secretari general de Sortu i dirigent de l’esquerra abertzale, Arnaldo Otegi, empresonat des de fa quatre anys, no participarà en les ponències de la comissió sobre el Dret de Decidir del parlament. Ho explica en una carta enviada fa una setmana des de la presó de Logroño i que anava dirigida a la CUP. Alguns fragments de la carta han estat publicats avui pel diari El País, tot i que la carta encara no ha arribat a la formació català. En un comunicat de Sortu, Otegi denuncia la intercepció de la correspondència privada per part de funcionaris de presons. 

La participació d’Otegi en la comissió perquè hi aportés el seu punt de vista fou una iniciativa de la CUP, que va rebre el suport únicament d’Esquerra. Però arran de la falta de consens, la CUP va fer la proposta en solitari a Otegi oferint-li la possibilitat d’enviar un escrit a la comissió. 

La resposta d’Otegi

En la carta, Otegi argüeix que no vol interferir en el procés sobiranista català i que la seva possible participació en la comissió ha creat inquietud en partits com ara CiU, Esquerra i Iniciativa.

Segons la carta publicada a El País, Otegi diu: ‘He sabut (pels mitjans de comunicació) que la meva hipotètica participació ha generat inquietud en algunes formacions polítiques que em mereixen màxim respecte (CiU, Esquerra, Iniciativa…) i que conformen una àmplia majoria al Parlament. […] És per això que crec sincerament que la meva millor aportació en aquest context és renunciar a participar en les tasques assignades per la comissió’.

A la primera part de la carta, presenta els arguments pels quals pensa que la seva participació pot ser utilitzada per perjudicar el procés català. En la seva part, dirigida al Parlament, Otegi afirma que desitja ‘profundament’ ‘l’èxit’ d’aquest procés sobiranista. ‘No hi ha res més lluny de la meva voluntat que ser protagonista d’un procés que només correspon al poble de Catalunya, i menys encara convertir-me en l’instrument –en un dels molts que s’ha posat i que es posaran en marxa– per a la desestabilització d’un procés de caràcter històric’.

En opinió seva, la seva participació a la comissió, ja sigui presencialment o per escrit, podria alimentar l’estratègia de les forces contràries al procés, car els mitjans de comunicació unionistes el vincularien ‘a processos violents i antidemocràtics’.

En un comunicat, Sortu explica que la decisió d’Otegi es deu al fet que la seva eventual participació ‘pogués ser utilitzada com a arma pels partits d’obediència espanyola contraris al respecte al dret de decidir del poble de Catalunya’, i per tant, pensa que ‘hi hauria hagut el risc que es desvirtués interessadament la importància de dita tasca parlamentària’. 

‘Arnaldo Otegi vol aprofitar per desitjar al Parlament èxit en el seu objectiu de garantir que la ciutadania de Catalunya pugui decidir lliurement el seu futur i, així, aconseguir el màxim nivell de llibertat a què poden aspirar tant el poble català com el basc, que és la independència’, continua el comunicat de Sortu, on el dirigent ‘mostra el seu agraïment al grup parlamentari de la CUP per la proposta i al d’ERC per donar-hi suport’. 

Indignació per la intercepció de la carta

La CUP encara no ha rebut la carta d’Arnaldo Otegi, sinó que aquesta ha estat publicada per El País. En aquest sentit, el diputat David Fernàndez ha expressat la indignació i l’anomalia democràtica que implica que una carta no arribi al seu destinatari i sigui publicada per un mitjà de comunicació. Fernàndez, en declaracions a Catalunya Ràdio, ha dit que la formació tenia màxim respecte pels arguments d’Otegi, tot recordant que demà farà quatre anys que és empresonat injustament.

També el comunicat de Sortu fa referència a la intercepció, i explica que Arnaldo Otegi ‘vol denunciar el fet que correspondència privada intervinguda per funcionaris de Institucions Penitenciàries hagi estat filtrada als mitjans de comunicació amb un evident interès polític’. I afegeix: ‘també és denunciable, al seu parer, que alguns mitjans de comunicació s’hagin prestat a aquest joc brut’. 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem