10.10.2013 - 15:33
El ple del congrés ha rebutjat amb els vots del PP una moció de CiU acordada amb el grup socialista, UPyD, Esquerra Plural i UPN que instava el govern espanyol a tipificar com a delicte l’apologia del feixisme i el nazisme, la seva banalització i el negacionisme. Els populars han justificat el vot en contra dient que la reforma del codi penal que es tramita al congrés recull un enduriment de les penes per delictes d’apologia de la violència per raó de sexe, orientació sexual, raça, llengua o nacionalitat.
El text que CiU ha portat finalment a votació ha obtingut el suport de 141 diputats (tota l’oposició) i 180 vots en contra (PP) i és fruit de les negociacions que ha mantingut durant les últimes hores amb la resta de formacions, i especialment amb el grup socialista, UPyD, Esquerra Plural i UPN, que han incorporat la seva signatura després de veure-hi reflectides les seves aportacions.
La moció buscava que la reforma del codi penal, que és en tramitació, inclogués nous subjectes punibles. Entre altres, que es considerés un agreujant que un delicte d’odi es fes ‘per origen territorial’ o per ‘la situació de persones sense llar’ de les víctimes.
També que s’incorporés als tipus penals d’odi el càstig per l’ús de les expressions ‘nazi, nazista’, ‘feixista’, ‘feixisme’ o ‘nazisme’ quan es defineixi a ciutadans, representants democràtics, organitzacions polítiques democràtiques, entitats i institucions, igual com ja passa a Itàlia o Alemanya.
El text també demanava d’incorporar a l’ordenament el delicte de negacionisme en els termes a què fa referència la Memòria de la Fiscalia General de l’Estat del 2012, les decisions del Consell Europeu i la doctrina del Tribunal Constitucional.
També que es considerés com a delicte d’odi ‘qualsevol acció, proposta, discurs, propaganda, gest o símbol propi o apologètic del nazisme i del delicte de negació o banalització de l’Holocaust o de qualsevol genocidi’.
En aquest apartat, afegia la petició que es tipifiqués les conductes ‘que impliquin l’apologia o l’enaltiment del franquisme, del feixisme, del totalitarisme o del nazisme amb la finalitat de lluitar contra la creixent manifestació i exhibició de símbols lligats a ideologies que practiquen o inciten a la violència i a l’odi’.
Els últims dos punts del text demanaven d’incorporar una categoria específica de delictes d’odi als informes estadístics anuals sobre delinqüència i impulsar programes específics de formació als membres dels cossos de seguretat de l’estat en col·laboració amb les policies autonòmiques per ser més eficaços en la persecució de les organitzacions que promoguin idees basats en la negació de la democràcia i el foment de l’odi.
Durant el debat de la moció, que va tenir lloc dimecres, Jané va recordar que la seva formació veu ‘amb preocupació’ el moviment ‘creixent’ que exhibeix símbols ‘que remeten a la violència i l’odi’. Per aquest motiu considera que ‘és el moment d’aprofundir en la resposta penal’ perquè ‘no podem mirar cap a una altra banda sobre el que est`apassant a la nostra societat’.
En aquest sentit, va recordar que la salutació feixista tenia una resposta penal a Itàlia i a Alemanya i estva penat de manera expressa la justificació dels actes comesos en nom del nacionalsocialisme. A més, el codi penal alemany contempla penes als qui, en una reunió alterin l’ordre públic justificant o fent apologia de la violència nazi.
El PP havia presentat una esmena de substitució que no ha estat acceptada per CiU. Es limitava a instar el govern espanyol a ‘continuar amb la política’ plasmada a la reforma del Codi Penal respecte al càstig a l’incitació de l’odi i la violència contra grups o minories que reflecteix ‘el rebuig radical a tots els actes d’incitació a la discriminació, odi o violència de què pot ser objecte qualsevol col·lectiu o minoria’.