Vinaròs forma una muralla humana davant la costa, contra el Castor

  • El ple d'Alcanar exigeix el desmantellament de la plataforma i estudiarà accions legals

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.10.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Vinaròs va formar ahir al vespre una muralla humana per reclamar que es tanqués i es desmantellés el projecte Castor. Prop de dues mil persones de banda i banda del Sénia s’aplegaren al passeig marítim en una protesta convocada a les xarxes socials. Amb la silueta de la plataforma a l’horitzó, els veïns criticaren la desinformació sobre els terratrèmols que hi ha hagut per culpa de les activitats del Castor i expressaren preocupació pel fet que poguessin augmentar. El batlle de Vinaròs, Bautista Juan, va evitat de demanar explícitament el desmantellament de la plataforma, però va admetre que no havia tingut els beneficis econòmics que se n’esperava.

El clam contra el projecte Castor fou unànime, amb unes consignes molt clares. La ciutadania reclama que es tanqui i es desballesti la plataforma que hi ha vint-i-dos quilòmetres mar endins. A més critica que ni l’Ajuntament de Vinaròs ni el govern espanyol no les n’hagin donat informació. ‘No ens diuen res, no ens donen cap explicació i la gent té molta por perquè cada dos per tres se senten sismes’, diuen.

La població continua intranquil·la. ‘Em preocupa el això que tenim aquí davant perquè l’altre dia ho vaig sentir [el sisme] i em va impressionar molt, encara no m’he tret l’ensurt de sobre’, diu Enriqueta Troncho, una veïna de Vinaròs. i tot seguit reclama el desmantellament del Castor o que es garanteixi que ‘no tornarà a passar’. Montserrat Aymerich i el seu marit, d’Alcanar, es van afegir a la convocatòria confiats que algú els escoltarà, es tancarà la plataforma i els deixaran ‘tranquils’. 

La protesta d’ahir la van organitzar uns quants ciutadans, pràcticament només a través de les xarxes socials. La mobilització, van reconèixer, havia superat les seves expectatives. Després de la formació de la muralla humana davant la costa, es llegí un manifest per a exigir a l’Ajuntament de Vinaròs una reunió pública que servís per a ‘calmar’ la ciutadania, segons que va explicar un dels responsables de l’acte, Jordi Vives. 

De moment, els impulsors de l’acció han convocat una assemblea informativa dissabte a les cinc de la vesprada a l’auditori municipal de Vinaròs. Segons ells, la relació entre els sismes i el Castor és inequívoca, i consideren que ‘qui no la vegi és que és cec o és que no la vol veure’.

El ple d’Alcanar exigeix oficialment el desmantellament del Castor i estudiarà accions legals contra el projecte

El ple de l’Ajuntament d’Alcanar (Montsià) va oficialitzar ahir, amb el vot unànime de tots els grups municipals –ERC, a l’equip de govern, i CiU, PP i PSC, a l’oposició–, el rebuig sense pal·liatius al projecte de magatzem de gas submarí Castor, i en va exigir el desmantellament total.

El batlle d’Alcanar, Alfons Montserrat, va subratllar que l’aprovació d’ahir donava la ‘màxima solemnitat’ al missatge que llançava el consistori: ‘El poble d’Alcanar no únicament vol que s’aturi l’activitat de manera permanent sinó que es desmantelli la planta, perquè posa en perill la seguretat de les persones.’

‘Esperem que les administracions competents siguin sensibles a aquesta demanda, que no s’acabarà aquí, perquè més municipis de més amunt o més avall del Sénia ho han fet o ho faran’, va afegir. Per Montserrat, si no es pot garantir la seguretat total de l’activitat a la planta ‘no té sentit deixar-la aturada, en un entorn corrosiu, on pot haver-hi vandalisme i saqueig’.

La moció demana l’empara de la Generalitat, perquè defensi amb ‘mitjans polítics i jurídics’ els municipis afectats. A més, el consistori vol ser considerat part afectada per a poder rebre del Ministeri d’Indústria espanyol i de l’empresa Escal UGS la informació que fins ara els han negat. Montserrat també ha apuntat que els seus serveis jurídics del consistori continuen estudiant la possibilitat d’exercir accions legals contra el projecte Castor.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any