10.10.2013 - 06:00
El congrés espanyol aprovarà avui el dictamen de la nova llei d’educació, previsiblement únicament amb els vots del PP. En el tràmit parlamentari s’hi van incorporar una vintena d’esmenes pactades entre el PP, d’una banda, i UPyD, Foro Asturias i UPN, d’una altra. Fruit d’aquests retocs s’hi estableix l’espanyol com a llengua vehicular a tot l’estat. Els grups de l’oposició hi votaran contra.
Quan hagi estat aprovada, la llei passarà al senat, on els grups podran tornar a presentar-hi esmenes. Si se n’aprova cap, el text tornarà al congrés per rebre l’últim vist-i-plau; si no, l’aprovarà directament el senat.
El ple d’avui debat el dictamen que ja es va aprovar en comissió el 26 de setembre amb 23 vots a favor (PP), 19 contra (PSOE, CiU, PNB, UPyD, Esquerra Plural, ERC i la majoria del grup mixt) i una abstenció (Foro Asturias). La llei supera així el tràmit parlamentari sense cap atenuant quant a la imposició de l’espanyol ni cap concessió a l’oposició. El PP no va acceptar cap esmena del PSOE, CiU, PNB ni Esquerra Plural. En canvi, sí que va incorporar-hi els acords amb UPyD i els altres dos grups dretans, Foro Asturias i UPN, que inclouen el reforçament de l’espanyol com a llengua vehicular, tot i que el text original ja recollia aquesta condició.
Concretament s’hi afegeix un punt que diu: ‘Les administracions educatives garantiran el dret dels alumnes a rebre ensenyament en castellà, llengua vehicular a tot l’estat, i en la resta de llengües cooficials en els territoris respectius.’ I hi insisteix encara: ‘El castellà és llengua vehicular de l’ensenyament a tot l’estat i les llengües cooficials ho són també en les respectives comunitats autònomes, d’acord amb els seus estatuts i normativa aplicable.’
El PP argumenta que les incorporacions sobre l’espanyol com a vehicular volen tranquil·litzar algunes famílies ‘afectades per aquesta qüestió’. Es tracta, diuen, ‘d’aclarir que el castellà no pot ser expulsat ni menystingut en el sistema educatiu’.
Per contra, els portaveus de l’oposició han pronosticat des del primer dia una ‘vida efímera’ a la LOMCE, que ‘neix sense vida política ni suport social’. El grup socialista, CiU, PNB, Esquerra Plural, ERC i més forces del grup mixt es van comprometre per escrit a derogar la llei tan bon punt governessin.