09.10.2013 - 12:14
El president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, ha reivindicat avui en els actes oficials del Nou d’Octubre un millor finançament per al País Valencià. I ha lamentat la diferència en el tracte entre ‘els que dialoguen amb voluntat de negociar i els que utilitzen l’amenaça per desestabilitzar l’equilibri d’Espanya’. I ha afegit: ‘Això, senzillament, no pot ser’. Fabra ha fet aquestes manifestacions durant el seu discurs institucional amb motiu de la diada, que commemora la fundació del Regne de València per Jaume I. El president valencià ha dit que tots els territoris tenen ‘els mateixos drets i obligacions però no obstant això no tots som tractats de la mateixa manera’.
El finançament, el transvasament d’aigua, el corredor mediterrani i la nova campanya anticatalanista que ha començat tant el PP com el Consell han centrat el discurs institucional del president Fabra.
Fabra ha començat el discurs defensant la identitat que recull l’estatut valencià, fent referència al nom Comunitat Valenciana, a la senyera amb blau, ‘com a símbol de la personalitat pròpia d’un poble que no s’inclina davant de res ni davant de ningú¡.
El president ha afegit que el nom de la llengua pròpia és el valencià que rebutja ‘posicions que intenten ferir allò que millor ens identifica, exigim el respecte i la dignitat inherents a la nostra llengua’.
El cap del Consell ha assenyalat que en l’actualitat i hi ha altres ‘senyes d’identitat’ a reivindicar com l’aigua, ‘element vital per a la supervivència d’esta terra’, el Corredor Mediterrani, ‘crucial per al nostre futur’, i les inversions, ‘imprescindibles per al nostre progrés’.
Fabra: ‘Els valencians som espanyols amb vocació autonòmica i tradició constitucional’
‘Els valencians som espanyols. Espanyols amb vocació autonòmica i tradició constitucional, i ens sentim units a la resta de pobles que conformen la nostra nació, una de les més antigues d’Europa’, ha dit Alberto Fabra.
El president valencià ha afegit que els valencians estan ‘orgullosos de pertànyer a un país modern, lliure i desenvolupat que lluita per recuperar tot el que es va perdre en el passat’.
‘La Comunitat Valenciana en els últims dei anys ha experimentat un creixement poblacional i de prestació de serveis que ens ha exigit incrementar les inversions necessàries per no quedar-nos enrere. Aquest fet, unit a un acreditat finançament autonòmic insuficient, ha creat una situació de desequilibri en els nostres comptes que tractem de solucionar’, ha dit Fabra referint-se a un millot finançament.
Alberto Fabra ha remarcat aquí ‘l’esforç’ que està fent el seu govern i ha lamentat que si bé tots els territoris tenen els mateixos drets i obligacions, “no tots som tractats de la mateixa manera’.
‘Cada vegada es fa més evident la diferència entre els que dialoguem amb voluntat de negociar i els que utilitzen l’amenaça per a desestabilitzar l’equilibri d’Espanya. I això, senzillament, no pot ser’, ha insistit.
El president valencià ha dit ser conscient de la situació econòmica però ha afegit que és molt complicat avançar “amb models del passat” i que les institucions valencianes han de reivindicar el que legítimament el correspon i reconèixer. “Nosaltres no volem ser més que ningú, però tampoc volem ser menys”, ha dit.
‘La Comunitat Valenciana que volem és una comunitat que lluitarà sempre pels seus ciutadans. Per rebre l’aigua que és de tots, per executar el Corredor Mediterrani, per rebre unes inversions adequades de l’estat, per canviar el model de finançament i, sobretot, per fer de l’ocupació el millor instrument per millorar el benestar’, ha acabat dient.
Fabra guardona el blaverisme
En l’acte Fabra ha lliurat Altes distincions que s’atorguen amb motiu del Nou d’Octubre per a reconèxier ‘la promoció, defensa, ensenyament i difusió de la llengua i la cultura valenciana’ . Entre elles hi ha l’entitat anticatalanista Lo Rat Penat. Aquesta entitat no segueix les Normes de Castelló, adoptades per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, i nega la unitat de la llengua.
Les altres Altes distincions han estat per als empresaris Manuel i Héctor Colonques i José Soriano, de la fundació Porcelanosa, i al torero Jose Mari Manzanares.
Una de les distincions al Mèrit Cultural ha anat a parar a Pep Gimeno, Botifarra, per l’aportació a la cultura popular. Justament fa unes setmanes va ser el trist objectiu d’una campanya d’amenaces en contra seu de l’ultradretà Grup d’Acció Valencianista, que l’acusava de ‘catalanista i traïdor a la llengua valenciana’.