Els barons del PP, contra la proposta de finançament de Sánchez-Camacho

  • González, Fabra, el govern d'Aragó i el PP extremeny refusen tot tracte bilateral

VilaWeb

Redacció

08.10.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El nou model de finançament amb límits a la solidaritat que defensa la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va obtenir ahir respostes de rebuig per part de bona part dels barons del seu partit, que van assenyalar que no hi podia haver un finançament ‘singular’ per a Catalunya. A les manifestacions de María Dolores de Cospedal, que tanca la porta a la proposta, s’hi van afegir les crítiques del president de Madrid, Ignacio González, del valencià Alberto Fabra, del govern d’Aragó i del PP d’Extremadura.

Sánchez-Camacho va assistir ahir a la reunió de la direcció del PP amb un propòsit: abordar l’estratègia per a plantar cara al sobiranisme i també posar sobre la taula la possibilitat de millorar l’actual model de finançament. Aquest nou model consisteix a  establir clarament el principi d’ordinalitat –cap territori no pot perdre llocs de la classificació després de la solidaritat– sense sortir del règim comú, però sí posant ‘límits’ a la solidaritat.

Després de la reunió, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va evidenciar que el partit no feia seva la proposta. Segons ella, el PP català ‘no pot pretendre que el finançament sigui únic per a Catalunya’ i ‘ha de tenir en compte la solidaritat entre tot Espanya’. Així mateix, va dir que el govern espanyol analitzava el model de finançament actual i considerava ‘lògic’ que hi hagués ‘moltes veus’ demanant una millora del finançament per als seus territoris.

Va ser més contundent el president de la comunitat de Madrid, Ignacio González, que va advertir que si el govern espanyol anava per aquesta via ell demanaria que es consultés els madrilenys sobre el seu règim de finançament. González va exigir que no es caigués en la ‘temptació’ d’establir ‘règim fiscal a la carta’ per a Catalunya, i va afirmar que els madrilenys també eren ‘agreujats’ pel sistema actual.

El president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, es va mostrar ‘absolutament contrari’ al finançament ‘a la carta’ per a Catalunya. Fabra va recordar que el País Valencià havia estat ‘infrafinançat durant anys’ i va insistir a dir que no podia haver-hi acords bilaterals en finançament.

El conseller de presidència del govern de l’Aragó, Roberto Bermúdez de Castro, també va evidenciar l’oposició frontal a qualsevol model ‘que beneficiés únicament una comunitat autònoma’. ‘No es pot trencar la solidaritat de les comunitats més riques amb les més pobres, perquè sinó Espanya no seria un país’, va dir.

El PP d’Extremadura també es va situar en aquesta direcció. La portaveu en aquella comunitat, Francisca Rosa, va apel·lar al principi de la ‘solidaritat’ que recull la constitució espanyola.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem