05.10.2013 - 06:00
Gairebé 200 morts i 150 desapareguts s’han comptat fins ara en la tragèdia que a l’illa siciliana de Lampedusa, arran del naufragi per l’incendi d’una pastera carregada amb cinc-cents immigrants. I la batllessa de l’illa, Giusi Nicolini, no es cansa de dir que es podria tornar a repetir si la Unió Europea no deixa de mirar cap a una altra banda. L’arribada d’immigrants a Lampedusa ha esdevingut un greu problema, darrerament: el centre d’acollida, amb capacitat per a 700 persones, s’ha desbordat. En aquests moments hi ha 1.350 immigrats allotjats.
La batllessa ja va escriure el mes de febrer passat una carta a la Unió Europea amb el títol ‘Com ha de ser de gran el cementiri de la meva illa?‘. La resposta va ser el silenci.
Ara, amb centenars de morts a l’aigua, la comissària europea d’Interior, Cecilia Malmström, ha dit: ‘hem de duplicar els esforços per lluitar contra els traficants que exploten la desesperació humana’. I el comissari europeu de Política Regional, Johannes Hahn, va assenyalar ahir que a Europa tothom s’havia de fer responsable d’aquests fets. Però el sentiment a Itàlia és que calen mesures concretes i una política efectiva per a evitar nous desastres com aquest.
Els polítics italians han reaccionat amb declaracions diverses, però totes repetint les paraules ‘vergonya’, ‘desastre’ i ‘Unió Europea’. D’una banda, els dirigents de la xenòfoba Lliga Nord van atribuir la tragèdia a unes lleis europees massa toves contra la immigració. Fins i tot, el ministre de l’Interior italià i vice-president del govern, va dir que calia protegir millor les fronteres i que això era feina sobretot de la Unió Europea. Per una altra banda, el president de la República, Giorgio Napolitano, va fer una crida a la ‘reflexió sobre aquesta vergonya’ i el president del Senat, Pietro Grasso, va demanar de suavitzar la llei de seguretat que, com que considera delicte la immigració, pot penalitzar també aquells que ajuden els nàufrags. I va recordar que segons diversos supervivents tres pesquers van presenciar el naufragio sense actuar. No va ser fins al quatr pesquer que els nàufrags van rebre ajuda.
Enmig d’aquesta polèmica, la batllessa de Lampedusa va reptar el primer ministre Enrico Letta a donar la cara i a visitar l’illa per ‘comptar els morts amb ella’. Però Letta va preferir anar a Assís, a la missa del Papa Francesc.