04.10.2013 - 06:00
Mil cinc-cents ciutadans, segons la policia local, es van aplegar ahir al vespre a Vinaròs davant l’ajuntament per exigir el tancament del projecte Castor. Els manifestants van convertit la plaça Parroquial en un autèntic infern pel soroll que feien amb cassoles i xiulets. Fou una demostració de refús contundent al magatzem de gas submarí Castor. És la concentració més multitudinària contra aquest projecte a la capital del Baix Maestrat, amb un missatge clar: paralització i desmantellament immediat de les instal·lacions de Castor que han motivat la crisi sísmica per les injeccions de gas a la planta submarina. La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia va anunciar que les mobilitzacions continuarien tot el cap de setmana.
La concentració fou espontània, convocada a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #VinarosDiuNoAlCastor. Els manifestants van proferir crits contra els polítics, que van acusar d’haver permès el magatzem submarí de gas, i van exigir a l’ajuntament més informació sobre l’origen dels terratrèmols que aquests dies han afectat la zona.
La Generalitat de Catalunya activa el pla Sismicat
Per una altra banda, el Departament d’Interior del Principat va activar també ahir al vespre el pla Sismicat, en fase d’alerta, per l’episodi de terratrèmols. El conseller Ramon Espadaler es va reunir a Alcanar amb els batlles de la zona, representants de Protecció Civil i l’Institut Geològic de Catalunya, amb els quals va acordar una comissió de seguiment del fenomen, que es reunirà setmanalment a Tortosa. Convençut que l’activitat del Castor és l’origen dels terratrèmols, Espadaler va tornar a exigir a l’empresa i al Ministeri d’Indústria espanyola que en donin tota la informació.
L’activació del Sismicat, per segona vegada des que es va crear –la primera l’any 2004, a Queralbs (Ripollès)–, respon, segons el conseller, a la necessitat de dotar els ajuntaments i administracions locals afectats dels mecanismes necessaris perquè puguin disposar de tota la informació i donar cobertura al territori. ‘Probablement l’hem activat pecant d’excés de zel. En puritat no estem al llindar de l’alerta preventiva’, va dir. En aquest cas, la gran alarma social originada pels sismes ha estat decisiva. ‘L’activació del pla no vol introduir més inseguretat, ans al contrari, vol tranquil·litzar’, va dir.
Sobre el paper, la fase d’alerta del Sismicat ‘ha de permetre guanyar fluïdesa en l’intercanvi d’informació’ entre l’Institut Geològic de Catalunya, Protecció Civil i les autoritats locals. Però també, va dir, ha de permetre de posar de mantenir en estat de tensió els efectius i equips que haurien d’actuar en el cas d’una escalada sísmica.
De la reunió a l’Ajuntament d’Alcanar en va sortir també la creació d’un comitè tècnic de seguiment, que integrarà els batlles dels municipis més afectats, a més d’experts de l’Institut Geològic de Catalunya, Protecció Civil, els cossos de seguretat, les autoritats locals i les empreses subministradores de serveis bàsics. D’entrada, aquest comitè es reunirà amb una periodicitat setmanal, a les dependències dels serveis territorials d’Interior a les Terres de l’Ebre, a Tortosa.