02.10.2013 - 06:00
Els sismes d’aquests darrers dies a prop del riu de la Sénia i la possible relació amb les explotacions dels dipòsits de gas del projecte Castor preocupen els grups parlamentaris del Principat. Els partits exigeixen informació tant al Ministeri d’Indústria espanyol com a la Generalitat per tal d’esbrinar si els terratrèmols són originats per l’activitat de l’empresa al dipòsit que hi ha davant la costa de Vinaròs. Algunes formacions apunten als responsables de l’empresa explotadora, ACS, i volen que els governs els demanin explicacions.
‘Els terratrèmols no són tolerables’, va dir ahir el portaveu adjunt d’ERC, Oriol Amorós, en referència als moviments sísmics registrats a les comarques properes a la Sènia. I va demanar explicacions a l’empresa responsable del projecte Castor, tant per aquests terratrèmols com pels possibles perjudicis a les reserves de gas natural de la zona. ‘Ja hem demanat la compareixença del ministre d’Indústria al congrés i demanem al nostre govern que no s’inhibeixi i es posi en contacte amb aquesta empresa que, a més, té un propietari ben conegut i segur que és fàcil de trobar’, va dir. Es referia a la constructora ACS, propietat de Florentino Pérez, la principal companyia del projecte Castor.
El portaveu del grup del PSC, Maurici Lucena, va explicar que havien registrat al parlament un seguit de preguntes adreçades al govern per saber els detalls i les conseqüències del projecte Castor. A més, el PSC també presentarà aquestes preguntes a les corts espanyoles. Pel PSC, el projecte Castor ha estat molt opac i per això demana ‘màxima transparència’.
El portaveu adjunt del PPC, Santi Rodríguez, considera que les explicacions dels fets les donarà el govern espanyol. Segons ell, el Ministeri d’Indústria ‘ja ha reaccionat demanant uns informes per la possible causa-efecte entre l’emmagatzematge de gas en aquest dipòsit i els sismes’. Segons el resultat dels informes, va dir, caldrà adoptar les mesures oportunes per evitar que es repeteixi això que ha passat aquests dies.
ICV-EUiA va demanar la compareixença del ministre d’Indústria espanyol, José Manuel Soria, al congrés dels diputats i va fer un seguit de reclamacions al govern de la Generalitat. La portaveu, Dolors Camats, va instar el govern a convocar immediatament una reunió entre el ministeri, l’empresa responsable del projecte Castor i els batlles dels municipis afectats perquè en tinguessin informació actualitzada. Així mateix, va demanar al govern que cités la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, que ja havien alertat del risc sísmic derivat de les perforacions amb injeccions de gas.
Camats no dubta de les paraules del ministre Soria i, per tant, assumeix que les perforacions s’han aturat. ‘Però no s’han aturat els moviments sísmics’, va dir. I troba imprescindible que l’empresa s’expliqui davant el govern i els municipis i que la Generalitat ‘prengui nota’ d’allò que passa al Montsià i al Baix Maestrat abans de valorar projectes similars, com els prevists a la conca salina de Cardona o els relacionats amb la tècnica del ‘fracking’.
Jordi Cañas, portaveu de Ciutadans al parlament, va reclamar ahir ‘una investigació seriosa per saber les causes’ d’aquests sismes. ‘La situació comença a ser greu i volem determinar responsabilitats abans de prendre decisions politiques o judicials’, va dir. També va demanar ‘lleialtat institucional’ al govern espanyol, la Generalitat Valenciana i la Generalitat de Catalunya perquè poguessin col·laborar i esbrinar les causes dels terratrèmols.
Des de la CUP, la reclamació va anar adreçada especialment als ajuntaments de la ribera nord del riu Sènia i a la Generalitat de Catalunya, per tal que es reconeguin part implicada i afectada en l’afer. Segons el diputat Quim Arrufat és cert que la planta és situada en terme municipal de Vinaròs, al País Valencià, però ha quedat demostrat que també en reben les conseqüències localitats del Principat. A més, va exigir al Ministeri d’Indústria espanyol i als governs català i valencià que aturessin immediatament les activitats relacionades amb aquest projecte. Ultra això, la CUP va demanar un canvi en la política energètica, que ha de consistir a abandonar les energies fòssils i decantar-se per les renovables.
Finalment, el president i portaveu del grup de CiU al Parlament, Jordi Turull, va dir que el seu grup al congrés espanyol demanaria tota mena d’explicacions. Amb qüestions com aquesta, va dir, no s’hi pot frivolitzar ni fer broma perquè poden esdevenir molt serioses. Va demanar a totes les administracions que maldessin per esbrinar les conseqüències que podia tenir l’activitat al magatzem de gas. I va afegir que el govern i el parlament no deixarien de preocupar-se per aquesta qüestió, encara que no fos competència seva.