El vice-president de Baden-Württemberg, a favor de l’autodeterminació de Catalunya

  • 'Correspon als catalans de parlar clar i decidir', diu Nils Schmid

VilaWeb

Albert Segura i Laura Pous / ACN

01.10.2013 - 09:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Nils Schmid, vice-president i ministre de Finances del ‘land’ alemany de Baden-Württemberg, diu que ‘correspon als catalans de decidir si se senten millor en el marc d’Espanya o bo i sols’. En una entrevista a l’ACN, assegura que les empreses alemanyes amb seu al Principat no estan preocupades, però que no volen incertesa i que per invertir necessiten ‘un marc molt estable i clar’.

Schmid recorda que també Baden-Württemberg o Baviera es ressenten d’un dèficit fiscal injust, però admet que a Catalunya ‘és una història diferent i també una qüestió de cultura i llengua’.

Troba que, ‘naturalment’, el procés ‘s’hauria de basar en un referèndum’, perquè correspon als catalans de ‘parlar clar i decidir’. I afegeix: ‘La constitució espanyola l’ha de preveure o ha de tenir un marc legal.’ Precisament, l’SPD –partit al qual pertany Schmid– vol canviar la legislació alemanya per poder convocar no tan sols referèndums locals i regionals, com ara, sinó també sobre qüestions nacionals.

Per una altra banda, apunta que al Quebec els referèndums no han servit per resoldre el problema i demana als catalans si ‘ara és més important parlar de la independència o de l’economia i la creació d’ocupació’. També demana que els catalans pensin si realment ‘els avantatges de la independència en compensarien els possibles inconvenients’. Així mateix, creu que ‘el sistema federal espanyol és força desenvolupat’ i que ‘les regions ja tenen un alt grau d’autonomia’. Tanmateix, reitera que ‘és cosa dels catalans’.

Baviera, Baden-Württemberg i Hessen van haver de pagar l’any passat en concepte de solidaritat interterritorial amb les regions menys riques 3.900 milions d’euros, 2.690 milions i 1.330 milions, respectivament. Baviera i Hessen ja han presentat un recurs al Tribunal Constitucional alemany contra la contribució al fons de finançament (tot i que l’aportació dels tres estats federats plegats no arriba a la meitat del dèficit fiscal de Catalunya). Schmid ho considera injust i proposa incentius a les regions beneficiàries per obligar-les a millorar la situació. ‘S’ha de reformar el sistema de finançament, ha de ser just, però sense desmantellar-lo totalment, perquè hi ha d’haver un nivell mínim de solidaritat si som una sola nació, un sol estat’, diu. El sistema de finançament del règim comú espanyol, afegeix, ‘pot ser un mal sistema perquè és massa igualitari i sempre s’han de posar incentius.

L’homòleg de Joana Ortega i Andreu Mas-Colell a Baden-Württemberg destaca que ‘la base econòmica de Catalunya és molt potent’, perquè té ‘una economia orientada a l’exportació, amb molta indústria, i aquest és un punt de partida molt bo’ per superar la crisi.

Austeritat i creixement

Pel vice-president de Baden-Württemberg, cal que la Unió Europea impulsi una ‘estratègia de creixement, sobretot per als socis del sud’, com l’estat espanyol i Catalunya. Segons Schmid, si l’SPD finalment entra en el govern alemany es comprometrà amb el creixement perquè amb retallades no n’hi ha prou: ‘Necessitem creixement, crear ocupació per posar fi a aquesta horrible crisi que ha deixat sense feina milions d’europeus’, remarca.

‘La consolidació fiscal no és suficient’, afegeix, parlant de la necessitat que el govern de Rajoy faci com el de l’alemany Gerhard Schröder els anys 2000 i impulsi reformes estructurals. ‘No ens podem permetre de perdre tota una generació d’europeus, necessiten perspectives per trobar feina’, explica. Nils Schmid creu que Espanya va demostrar durant els anys de ‘boom’ econòmic que ‘podia tenir el dèficit sota control’ i que ara ‘és conscient’ dels riscs.

En referència a Catalunya, creu que s’hi han de consolidar els vincles a través del grup dels ‘Quatre Motors d’Europa’ i destaca que cal promoure la cooperació en matèria de pràctiques professionals i cursos de formació. ‘Volem oferir la nostra experiència als socis que puguin aprofitar-la. Ja cooperem amb Roine-Alps en aquest aspecte i podríem fer això mateix amb Catalunya’, diu.

Schmid (Trèves, Renània-Palatinat, 1973) presideix l’SPD a Baden-Württemberg des del 27 de novembre del 2009 i és el vice-president i responsable de Finances d’aquest land alemany des del 12 maig del 2011. Tot i que la CDU va guanyar-hi les eleccions regionals (39% dels vots), els Verds (24,4%) i l’SPD (23,1%) van pactar i formen una coalició de govern que presideix l’ecologista Winfried Kretschmann, que alhora és el president del Bundesrat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem