27.09.2013 - 20:28
ICV-EUiA i CUP s’han sumat a la proposta de resolució de CiU i ERC sobre el dret de decidir després d’assegurar el paper del parlament i que es negociï específicament la celebració de la consulta i no altres qüestions. Els ecosocialistes han donat el pas endavant havent introduït modificacions en el text inicial que garanteixen que el Parlament faci una proposta de via o vies legals per inciiar un procés des de Catalunya de sol·licitud al congrés per realitzar un referèndum, així com la data i la pregunta de la consulta en el marc de la comissió parlamentària del dret de decidir i d’acord amb el Pacte Nacional pel Dret de Decidir. Tot ha de quedar decidit abans d’acabar l’any. Aquest text ha obtingut 86 a favor (CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP) i 47 en contra (PSC, PP i C’s).
La proposta de CiU i ERC ja apostava per portar al congrés espanyol la celebració d’una consulta i fixava el termini de final d’any per marcar data i pregunta. També abans d’acabar el període de sessions calia tenir resultats d’una negociació amb l’Estat. ICV-EUiA i CUP han afegit alguns punts a la resolució de forma que no només es concreti data i pregunta, sinó també via legal, abans d’acabar l’any.
A més, s’ha incorporat la previsió que el Parrlament faci una proposta de via o vies legals per portar el procés al Congrés, així com la data i la pregunta, i tot això en el marc de la comissió parlamentària i d’acord amb el pacte nacional. Ara bé, alhora s’ha mantingut el punt de CiU i ERC que establia que el Parlament insta el president de la Generalitat a anunciar via, data i pregunta previ diàleg amb les forces polítiques i cercant el màxim consens possible.
Un altre matís que s’ha afegit és que el Parlament podrà directament portar la consulta de manera urgent al Congrés, tot i que també es preveu que ho puguin fer els grups parlamentaris.
La CUP s’ha sumat després d’incloure un punt que recorda que les passades eleccions van expressar de manera molt clara la voluntat del poble de Catalunya de decidir lliure i pacíficament el seu futur, i el Parlament “ha d’actuar amb plena lleialtat i consonància a aquest mandat del poble”.
El PSC considera que el diàleg que es proclama en la proposta de Rigol no encaixa amb la urgència de la resolució de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP. Per això, hi ha votat en contra.
Els partits celebren l’acord
La portaveu d’ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, ha explicat que el seu grup s’ha sumat a la proposta de CiU i ERC perquè està recollit que sigui el Parlament “qui acabi prenent les decisions” i que pot ser també la cambra catalana qui porti la consulta al Congrés. “Donem forma a l’emplaçament, la pluralitat i la construcció de majories que feia el president i que reclamàvem nosaltres i acabem amb aquesta visió més unilateral de la negociació. President sí, però d’acord amb els grups de la comissió”, ha argumentat.
La CUP celebra que es vagin clarificant els terminis. El diputat Quim Arrufat ha explicat que el seu grup s’ha incorporat perquè “estableix un termini clar i per escrit -aquest període de sessions- per tal de sentir el que s’hagi de sentir al Congrés espanyol”. La CUP interpreta, doncs, que la tramitació de la petició de consulta hauria de tenir resposta de la cambra baixa espanyola abans d’acabar l’any. El vot afirmatiu de la CUP també s’argumenta per la fixació d’un termini -finals del 2013- perquè quedi escrita la pregunta de la consulta i determinada la data. El tercer motiu és el que ells anomenen la “clàusula de reserva”, ja que la proposta ha incorporat un nou punt en què s’especifica que la voluntat majoritària dels catalans és la de poder decidir lliure i pacíficament el seu futur i que “el Parlament ha d’actuar amb plena lleialtat i consonància amb aquest mandat del poble”. Un redactat que els independentistes remarquen que ha de servir per convocar una consulta sobre la independència “i no cap altra tercera via”.
El portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha fet una crida als socialistes catalans perquè se sumi a l’acord i voti a favor d’aquesta proposta de resolució, ja que “no hi ha res d’aquest document que no comparteixi el PSC”. I ho ha argumentat assegurant que el text parla de legalitat, diàleg i de consens entre els partits. “No trobaran ni una frase que al PSC li pugui incomodar”, ha afegit. A més, Turull s’ha mostrat molt satisfet per l’acord i ha considerat que en les votacions d’aquesta tarda es traslladarà el clam del carrer al Parlament. Ha celebrat que els partits hagin estat capaços de renunciar a “protagonismes i tacticismes” per tal d’arribar al consens. “Tenim una gran satisfacció per haver arribat a un acord sobre el full de ruta i ratificar el dret de decidir”, conclòs.
Des d’Esquerra Republicana, la secretària general de la formació, Marta Rovira, ha mostrat la seva satisfacció per haver assolit aquest acord després que CiU i ells mateixos hagin negociat amb ICV-EUiA i CUP. “Ens hem assegut a parlar i hem incorporat punts de referència, com que el Parlament sigui l’eix central en el procés i que escollim les vies legals per fer la consulta”, ha dit, tot definint aquesta proposta de resolució com una “de les que més satisfets estem”. El suport que es garanteix aquest text suposa, per a Rovira, “tenir una proposta ampliada en el consens pel dret de decidir”.