Brussel·les recorda que hi ha països que no són de la UE però tenen l’euro

  • Esmenta els casos d'Andorra, Mònegue, el Vaticà, San Marino, Kossove i Montenegro

VilaWeb

ACN

20.09.2013 - 12:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Comissió Europea ha recordat que és possible de tenir l’euro, la moneda única europea, per més que no es formi part de la Unió Europea. Si ahir el president Artur Mas va dir: ‘Catalunya, sigui com sigui, serà dins l’euro’, avui els portaveus comunitaris han explicat en quins casos és permès a un estat d’utilitzar l’euro. ‘Poden accedir a l’eurozona els estats membres que respectin els criteris marcats pels tractats, i hi ha dos grups de territoris que no són estats membres però que utilitzen l’euro’, ha dit el portaveu de l’eurocomissari Olli Rehn, Simon O’Connor.

Ha explicat que Mònegue, el Vaticà, San Marino i Andorra tenen acords bilaterals amb l’eurozona i que Kossove i Montenegro van adoptar la moneda unilateralment.

Mas va remarcar que no hi havia cap perill de perdre la moneda única a Catalunya si s’assolia la independència, i va afegir: ‘Als inversors els és igual si Catalunya és un estat o on, si forma part d’Espanya o no.’ Així mateix, va manifestar que quan es parla que cal continuar a Europa es fa referència a l’euro, ‘perquè no volen que Catalunya no tingui l’euro’.

Avui, la Comissió Europea ho ha confirmat. La portaveu, Pia Ahrenkilde, ha reiterat que la funció de Brussel·les no és pas comentar ‘l’organització interna dels estats membres’ ni especular sobre les possibles situacions a Catalunya; tanmateix, ella mateixa ha demanat al portaveu econòmic, Simon O’Connor, que expliqués als periodistes els exemples d’estats de fora de la UE que fan servir l’euro.

‘Hi ha dos grups de territoris que no són estats membres de la UE però utilitzen l’euro’, ha dit O’Connor. ‘Primer hi ha Mòneque, el Vaticà, San Marino i Andorra. Aquests territoris tenen un acord monetari amb la UE. No són part de l’eurozona però tenen el dret d’adoptar l’euro com a moneda oficial, emetre euros, monedes que són legals a l’eurozona amb l’obligació d’adoptar la legislació monetària i financera de la UE’. Segons el portaveu d’Olli Rehn, aquests estats no participen en cap decisió a l’Eurogrup ‘ni tan sols com a observadors’.

El segon grup d’estats que fan servir l’euro, ha dit, són Kossove i Montenegro, que van adoptar la moneda única ‘unilateralment’. ‘Fan servir l’euro, però no són part de l’eurozona, i per tant han de comprar els bitllets i les monedes als bancs comercials.’ A diferència d’Andorra, doncs, no poden emetre les seves monedes, però sí utilitzar l’euro.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem