19.09.2013 - 10:26
El ministre d’Afers Estrangers espanyol, José Manuel García-Margallo, s’ha reunit avui al palau de Viana, seu del ministeri, amb els ambaixadors dels països de la Unió Europea acreditats a Madrid. Ha estat un esmorzar de feina enmig de l’ofensiva del govern espanyol per a frenar l’onada sobiranista. L’objectiu és que la Unió Europea i els estats que en formen part deixin clar, cada vegada que siguin interpel·lats sobre la qüestió, que una independència de Catalunya implicaria forçosament l’expulsió del marc comunitari.
A la sortida de la reunió, els ambaixadors dels països de la Unió Europea han dit que no havien parlat de Catalunya. Per la seva banda, l’ambaixador d’Eslovàquia ha afirmat que no estava autoriotzat a parlar del contingut de les converses. Malgrat que fonts del Ministeri havien apuntat que Catalunya seria un dels aspectes a tractar, l’equip del ministre ha assegurat que s’havia parlat de la situació econòmica a Europa, les eleccions alemanya i Síria.
Fonts del PP apunten a García-Margallo i al seu ministeri com una peça clau de l’estratègia del govern espanyol per a frenar les aspiracions sobiranistes i aturar qualsevol possibilitat de suport al procés, o bé de reconeixement d’una Catalunya independent per part d’un estat membre de la Unió Europea. Espanya vol que Europa repeteixi el missatge que Joaquín Almunia, vice-president de la Comissió Europea, va verbalitzar dilluns: ‘Si una part d’un estat membre de la UE se segrega, aquest territori deixa de pertànyer a la Unió.’
L’ofensiva forma part d’un tomb per a evitar que tots els arguments contraris a la consulta provinguin únicament i exclusivament de les apel·lacions a la constitució i a la legalitat. Segons fonts del PP, es vol aconseguir que els líders d’opinió de Catalunya abandonin progressivament les posicions sobiranistes. I, més enllà, transmetre als ciutadans les dificultats polítiques, econòmiques i socials amb què xocaria Catalunya tan bon punt se segregués de l’estat espanyol: aïllament internacional, pèrdua entre un 20% i un 25% del PIB i fractura social, seguint l’argumentari del PP.
El Ministeri d’Afers Estrangers espanyol també vol evitar que es repeteixin els episodis de simpatia vers la causa del sobiranisme. La setmana passada els primers ministres de Lituània i Letònia, Algirdas Butkevicius i Valdis Dombrovskis, van oferir dues entrevistes a l’ACN en què van donar suport al dret de decidir (Lituània) i van obrir la porta al reconeixement de Catalunya com a nou estat (Letònia). García-Margallo va citar els dos ambaixadors i els va forçar a emetre comunicats de desmentiment en què acusaven la premsa d’haver-los tergiversat les paraules. Amb tot, més tard el primer ministre Letó va refermar les seves manifestacions.
Després de la ronda d’entrevistes de dilluns –també va rebre el nou ambaixador dels Estats Units, James Costos–, García-Margallo va anar a París, on va comparèixer davant la comissió d’afers estrangers de l’Assemblea francesa i va dinar amb el ministre d’Afers Estrangers. Sobre la qüestió catalana, el ministre espanyol va reiterar el missatge: ‘Un adéu a Espanya és un adéu a Europa’, mentre que el francès, Laurent Fabius, es va limitar a mostrar-se convençut que el govern espanyol resoldria la qüestió.
És en aquest context que Margallo ha convocat avui tots els ambaixadors de països de la UE acreditats a Madrid, on, segons fonts del Ministeri, s’havia d’abordar la qüestió catalana. També té previst de dinar amb el comissari de Mercat Interior i Serveis de la CE, Michel Barnier, que ahir ja va declarar des del Brussel·les que, ‘des del punt de vista dels tractats’, si Catalunya s’independitzés quedaria ‘de facto’ fora de la Unió. ‘Seguim aquesta qüestió amb molta atenció’, va dir, abans de reconèixer que l’executiu comunitari només es pronunciaria oficialment sobre la qüestió quan es presentés ‘un escenari jurídic decidit’.
Segons el Ministeri d’Afers Estrangers espanyol, a la trobada ha pres la paraula inicialment el ministre García-Margallo i després hi ha hagut cinc intervencions dels representants dels països comunitaris. Entre més, han parlat l’ambaixador britànic i la lituana, amb qui Margallo ja es va reunir dilluns, que s’ha negat a fer declaracions en sortint.
Les fonts diuen que a la reunió s’ha parlat només de la situació econòmica a Europa i la sortida de la crisi, de les eleccions a Alemanya i de la resposta que es dóna al conflicte de Síria. Són, apunten, les qüestions de caràcter ‘internacional’ que s’han debatut, i no s’ha anat més enllà ni en la intervenció del ministre ni en el torn de preguntes.
Alguns ambaixadors han assegurat davant les càmeres que no s’havia dit ‘ni una paraula’ sobre Catalunya en tota la reunió. El representant d’Eslovàquia ha dit que no era ‘autoritzat’ a informar sobre el contingut de trobades com aquesta.