S’ha mort l’escriptor, filòleg i humanista Martí de Riquer

  • Ha estat un dels experts més destacats en literatura catalana medieval · Tenia noranta-nou anys

VilaWeb
Redacció
18.09.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’escriptor, filòleg i humanista Martí de Riquer (Barcelona, 1914) es va morir ahir a noranta-nou anys. Era un dels més grans experts en la literatura medieval catalana i occitana i també en literatura espanyola del Segle d’Or. Nét del pintor i poeta Alexandre de Riquer i pare de l’historiador Borja de Riquer, era catedràtic d’història de les literatures romàniques, president de l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i membre de la Reial Acadèmia Espanyola de la llengua (RAE). 

Durant la seva vida, havia rebut nombrosos guardons: premi Ramon Llull (1970), Medalla d’Or de l’Ajuntament de Barcelona (1983), Príncep d’Astúries de les Ciències Socials (1997), Premio Nacional de las Letras del Ministeri de Cultura espanyol (2000) i la Creu de Sant Jordi (1992).

Riquer és considerat un dels erudits més importants de la Catalunya del segle XX i un gran estudiós del romanç català, espanyol i occità. Fou un dels tres autors de la ‘Història de la Literatura Catalana’ (1964-1996), de deu volums. Ell s’ocupà dels quatre primers, des de la literatura dels trobadors fins al segle XVII.

Comte de Casa Dávalos, era el més antic dels membres de número de la Real Academia Espanyola (RAE). Va ser elegit acadèmic amb la cadira H, el 17 de desembre de 1964 i va ingressar a la RAE el 16 de maig de 1965 amb el discurs titulat ‘Vida caballeresca en la España del siglo XV’.

Entre les seves obres es destaquen ‘Aproximació al Tirant lo Blanc’, ‘Quinze generacions d’una família catalana’ i ‘Reportajes de la Historia’ (2010), escrit en col·laboració amb el seu fill Borja de Riquer. Martí de Riquer va ser responsable també de la publicació d’una gran quantitat d’edicions de poesia i narrativa medieval, molt especialment del ‘Tirant’ i el ‘Quixot’.

De jove Martí de Riquer havia donat suport al bàndol franquista en la guerra de 1936-1939, en la qual va perdre un braç. Emperò durant el franquisme va criticar la persecució de la llengua catalana pel règim i va ajudar a acomplir iniciatives culturals catalanistes. També va ser professor de Juan Carlos de Borbó i senador per designació reial.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem