16.09.2013 - 16:01
El primer ministre de Lituània, Algirdas Butkevicius, duia preparades les respostes sobre Catalunya i les va llegir gairebé textualment durant l’entrevista amb l’ACN, segons que informa l’agència de notícies catalana. També al primer ministre de Letònia, Valdis Dombrovskis, li havien avançat els temes a tractar en les preguntes, que incloïen específicament Catalunya, la Via Catalana de la Diada i la seva comparació amb la cadena humana que les tres repúbliques bàltiques van fer el 1989. Tots dos primers ministres van poder reflexionar prèviament les seves respostes i en cap cas no van haver d’improvisar les seves opinions sobre el procés.
És molt excepcional i significatiu que dos caps de govern d’estats membres de la Unió s’atreveixin a expressar obertament la seva opinió i a especular públicament sobre la independència de Catalunya abans que aquesta es produeixi. Butkevicius és, a més, el cap de govern de l’estat membre que precisament ostenta actualment la presidència de torn de la Unió Europea. Preguntat sobre Catalunya, Butkevicius defensa en l’entrevista que cada país ‘ha de trobar el seu propi camí’ i té ‘el dret d’autodeterminació’ i demana que el procés es construeixi sobre ‘bases legals’, d’acord amb ‘la llei internacional’ i ‘les provisions de la constitució’. Així es pot llegir en el teletip publicat per aquesta agència dissabte passat i es confirma clarament en el vídeo i l’àudio de l’entrevista.
Butkevicius es va presentar a l’entrevista amb un plec de fulls amb les seves respostes, que va anar llegint. La seva intèrpret també duia preparada la traducció. El premier lituà es va mostrar ‘molt content’ que la Via Bàltica ‘inspirés’ vint-i-quatre anys després els catalans, tot i que va advertir que la UE no era la URSS, com es pot llegir al teletip de l’ACN. ‘Lituània es va alliberar d’un règim comunista que patia des del final de la Segona Guerra Mundial’, mentre que la situació de Catalunya ‘és completament diferent’ perquè ‘la UE és una unió democràtica d’estats que respecta els drets polítics i es basa en la voluntat lliure’, va aclarir.
‘Francament, per ara no tenim un posicionament oficial sobre aquests temes, però si hi ha una legitimitat del procés diria, teòricament parlant, per què no?’, va respondre el primer ministre de Letònia, Vladis Dombrovskis, a la pregunta de si reconeixeria una Catalunya independent. Segons el mandatari conservador, aquest procés ‘legítim’ seria idealment com el d’Escòcia, on ‘totes les parts estan d’acord i tiren endavant’. ‘Una declaració unilateral podria ser més complicada en aquest aspecte’, va puntualitzar, com es pot llegir en el teletip. A Dombrovskis i al seu gabinet se’ls havien avançat també els temes a tractar durant la conversa, centrats sobretot en Catalunya.
Tots dos primers ministres van concedir 30 minuts d’entrevista. En el cas del primer ministre letó, l’entrevista es va fer anglès i en el del Lituània, en lituà amb la presència d’una traductora oficial a l’anglès.
Informació relacionada:
Lituània cedeix a la pressió espanyola i es desdiu sobre el suport a Catalunya
La nota de rectificació de Lituània sobre la independència de Catalunya
Editorial de Vicent Partal: La sorpresa bàltica
Les declaracions del primer ministre de Lituània a l’ACN: ‘Cada país té dret a l’autodeterminació’