16.09.2013 - 06:00
Les escoles de les Illes comencen avui una vaga indefinida contra la imposició del decret de llengües que menysté el català i les retallades del govern en educació. Després d’haver provat de negociar una sortida, i en vista de l’immobilisme del govern, els sindicats van decidir de mantenir la protesta, que ja tenien preparada des d’abans de l’estiu. Avui hi haurà concentracions, no tan solament a les Illes, sinó a més ciutats dels Països Catalans.
Les reivindicacions de la comunitat educativa i la determinació de fer vaga indefinida han rebut el suport de sindicats i entitats d’arreu del país. Principalment, la protesta és contra el decret que va acabar imposant el govern malgrat la suspensió cautelar decretada pel jutge.
La vaga ha estat convocada pel sindicat majoritari del sector, l’STEI-i, i per CCOO, si bé UGT també s’hi ha acabar afegint. Així mateix, té el suport de l’Assemblea de Docents, que aquestes últimes setmanes ha arribat a recollir cinc mil signatures contra el decret de Tractament Integrat de Llengües (TIL).
Al punt de migdia hi haurà concentracions al Consolat de Mar de Palma (Mallorca), davant la delegació d’Educació de Maó (Menorca) i de la Vila d’Eivissa, i a la plaça de Sant Francesc (Formentera).
En ‘suport a la lluita per una escola pública i en català’ també s’han convocat concentracions a Alacant (13.00, la Mà, Universitat d’Alacant), Barcelona (19.30, plaça de Sant Jaume), Castelló (11.30, paranimf de la Universitat Jaume I), Girona (19.00, plaça del Vi), Tarragona (19.30, seu del PP) i València (19.00, plaça de Manises).
Al País Valencià, una quarantena d’entitats s’han adherit al manifest de suport a la vaga indefinida ‘Enllaçats amb les Illes. Per una educació pública i de qualitat’. El text recorda que ‘la persecució i els atacs a la llengua i cultura catalanes no s’ha produït únicament a les Illes, sinó que s’han repetit arreu dels territoris que comparteixen una mateixa llengua. Al País Valencià fa anys que milers d’alumnes no poden estudiar en valencià, i ara volen empitjorar-ho amb els programes plurilingües. Al Principat s’intenta per la via judicial tombar la immersió lingüística. I a la Franja de Ponent, volen frenar els xicotets avanços que s’hi han produït amb la derogació de la llei de llengües d’Aragó, única referència legal que hi ha al català en aquella zona, i l’invent de la LAPAO. Diferents tàctiques, la mateixa estratègia: entrebancar els processos de normalització lingüística als diferents territoris, afeblir el català i avançar en la seua desaparició.’
L’Assemblea de Docents ha organitzat un ‘potent moviment de vaga que aconseguirà aturar els centres educatius en les quatre illes’. Recorda que l’objectiu de les protestes és aturar el funcionament dels col·legis i instituts i també ‘generar un problema al govern i enseyar-li que, si no té en compte el professorat, res no pot funcionar correctament’.