El Consell de Diplomàcia català diu que el suport de Letònia i Lituània demostra el pragmatisme internacional

  • ERC i CDC també destaquen la importància d'aquests suport

VilaWeb

Redacció

15.09.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El secretari general del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya, Albert Royo, ha dit aquest dissabte que el suport dels primers ministres de Letònia i Lituània al procés de sobirania català, expressat en sengles entrevistes a l’ACN, ‘demostra que els qui deien que una Catalunya sobirana no seria mai reconeguda estaven equivocats’. En una entrevista radiofònica a la Xarxa de Comunicació Local, Royo ha afegit que ‘aquests gestos demostren que la comunitat internacional és pragmàtica i que si el procés és democràtic i pacífic difícilment serà menystingut’. De la mateixa manera, el màxim responsable de l’ens no ha descartat que hi hagi més pronunciaments favorable al procés català.

Royo destaca que les dues declaracions han estat ‘un gest molt important’, però subratlla que encara ho és més en el segon cas, el de Lituània, atès que ‘és el país que ostenta la presidència rotatòria de la UE’.

Les dues manifestacions han generat, de moment, una reacció contundent del govern espanyol. El ministre Margallo demanarà explicacions aquest dilluns a l’ambaixador letó a Espanya. En aquest sentit, Royo anima els països que es vulguin pronunciar sobre el procés català a fer-ho ‘sense estar pressionats pel govern espanyol’. I agefeix: ‘És important que no notin aquesta pressió, que el govern espanyol els intenta silenciar’.

Tot i això, i malgrat considerar que és possible que algun altre país es pronunciï, Royo augura que fins que a Catalunya no es produeixi un fet polític com una consulta o una declaració de sobirania ‘ja executada’, ‘la major part de les contraparts internacionals no es posicionaran’.

ERC i CDC destaquen la importància del suport de Letònia i Lituània

Per CDC, les declaracions dels primers ministres de Letònia i Lituània són una notícia ‘extraordinària i excel·lent’ perquè demostren que el procés és ‘imparable’ i que ‘es comencen a moure les coses’ a nivell internacional. Segons Josep Rull, secretari d’organització del partit, la Via Catalana va donar un exemple pacífic, democràtic i molt majoritari en favor del dret de decidir, i davant d’aquest, els dos mandataris europeus fan ‘un exercici de sensatesa i sentit comú’.

Així, creu que les seves declaracions són una mostra que ‘Europa i el món no giraran l’esquena a la democràcia, als anhels de llibertat d’un poble que és capaç d’expressar-se en termes tan cívics i potents’ com ho va fer el català aquest Onze de Setembre. 

ERC també està convençuda que el suport de la comunitat internacional ‘serà majoritari a un poble que vol exercir la democràcia’, en paraules de la seva secretària general, Marta Rovira. Per ella, les declaracions dels primers ministres de Lituània i Letònia han obert una porta per trobar el suport de ‘tots els demòcrates’.

‘Tots els demòcrates s’alinearan amb el govern que tingui la voluntat de no obstaculitzar la democràcia i aquest entenem que ha de ser el govern de Catalunya, que ha de posar facilitats perquè la voluntat del poble s’expressi a les urnes’, ha sentenciat Rovira.

Per la seva banda, el ministre d’Economia espanyol, Luis de Guindos, s’ha limitat a dir que la situació de Letònia i Lituània era diferent a la de Catalunya. Durant una conferència de premsa des de Vílnius (Lituània), on s’han reunit els ministres d’Economia de la UE, ha declarat, a preguntes dels periodistes: ‘No he tingut l’oportunitat de parlar amb els meus col·legues, però si alguna cosa està clara és que si hi ha dues situacions diferents són les de Letònia i Lituània i les de Catalunya i Espanya.’

Informació relacionada:

La Via Catalana obre el reconeixement internacional per a Catalunya

El primer ministre de Lituània sobre Catalunya: ‘Cada país té el dret d’autodeterminació’

Margallo convoca l’ambaixador de Letònia per la disposició a reconèixer una Catalunya independent


Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem