15.09.2013 - 06:00
Finalment el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha respost la carta que li va enviar el president de la Generalitat, Artur Mas, el dia 26 de juliol demanant de fer una consulta a Catalunya. En la carta de resposta, el president espanyol ni tan sols esmenta la proposta feta per Mas i es limita a parlar vagament de la possibilitat de dialogar però en el marc legal actual. Fet que s’interpreta com una negativa a la consulta. Hores abans de rebre la carta Artur Mas havia anunciat que si la resposta era negativa proposaria als altres partits una resposta unitària des del parlament.
La negativa del govern espanyol arriba quan encara és ben viu el ressò de la Via Catalana i després que Lituània i Letònia hagin estat els primers estats de la Unió a expressar de forma pública la seva simpatia amb el procés sobiranista català.
La llei catalana de consultes com alternativa
La negativa espanyola a convocar el referèndum tanca una nova etapa del procés independentista. Descartada la possibilitat d’un referèndum pactat amb l’estat totes les mirades van a la llei catalana de consultes que estudia el Parlament de Catalunya.
El Consell Assessor per a la Transició Nacional proposava cinc vies legals per a fer el referèndum. D’aquestesm, quatre han quedat taponades amb la resposta de Rajoy que fa impensable la reforma de la constitució espanyola, la convocatòria del referèndum des de l’estat o la delegació de competències estatals a la Generalitat.
Tot indica, doncs, que ara caldrà intentar la via de la llei catalana de consultes. Aquesta llei és en discussió ara mateix al parlament i podria ser un marc legal suficient per a la consulta que només obligaria l’estat a no interferir-hi. Si l’estat no la recorre als tribunals el referèndum es podria fer l’any vinent.
Si la llei fos recorreguda, però, l’única alternativa que quedaria seria la de les anomenades eleccions plebiscitàries.