11.09.2013 - 06:00
El Tribunal Superior de Justícia valencià decideix avui al matí si legalitza el ramal valencià de la Via Catalana. En una reunió excepcional i urgent ahir a València, en presència de tots cinc magistrats, un fet inusual, i de representants d’Acció Cultural del País Valencià (APCV) i del govern espanyol, va anunciar que avui prendria una decisió final. APCV confia, amb vista a les preguntes que han fet els magistrats, que la cadena es podrà fer.
L’entitat havia respost a la prohibició de les cadenes humanes d’avui i de demà a Guardamar i a Vinaròs, respectivament, oferint diàleg al govern espanyol per a cercar fórmules alternatives.
Segons que ha informat el TSJ valencià, la vista s’ha produït aquest dimarts però ha quedat suspesa atès que l’advocacia de l’estat ha posat en dubte l’acord de l’òrgan rector d’ACPV previ a la presentació del recurs. La sala dóna a ACPV fins les 10.00 hores d’aquest dimecres per presentar aquest acord i anuncia que resoldrà el recurs a última hora del matí de dimecres. La vista es reprendrà a les 10.30 hores, segons que ha informat el TSJ valencià a través d’una nota de premsa, després de rebre l’acord per part d’ACPV. A la mateixa assistirà una representació de l’advocacia de l’Estat, els serveis jurídics d’Acció Cultural i la fiscalia.
Segons que ha informat el TSJ, en la vista d’aquest dimarts, l’advocacia de l’estat ha plantejat el que es coneix com “excepció processal” i que, segons l’article 45.2 de la Llei reguladora de la jurisdicció contenciós-administrativa, posa en dubte l’acord de l’òrgan rectos d’ACPV quant a la decisió de recórrer. Aquesta circumstància ha obligat a suspendre la vista.
Acció Cultural ha presentat aquest mateix dimarts un recurs contra la prohibició de la ‘Cadena humana valenciana per la llengua i la llibertat’. L’entitat considera que es vulnera greument el dret de manifestació i sol·licita aixecar la prohibició. Entre altres motius al·lega que la comunicació de prohibir provoca “indefensió” a l’entitat perquè s’ha informat dos dies abans de la convocatòria. L’organització també manifesta que s’ha prescindit del procediment legal previst ja que la resposta hauria d’haver arribar a les 72 hores de la sol·licitud i no 28 dies més tard.
Segons ACPV, la resolució de la subdelegació del govern espanyol a Castelló de la Plana reconeix que amb independència de la sol·licitud d’ACPV per ocupar la N-340, aquesta via estarà tallada a Catalunya, un fet que obliga a un desviament alternatiu. En aquest sentit, ACPV manifesta que el motiu exposat en l’informe de la Guàrdia Civil al·legant que el desviament alternatiu és complicat quedaria en entredit.
Així, segons l’entitat, en afirmar que hi ha un desviament alternariu el veritable motiu de prohibició de l’acte és la manca de desviament i no el perill de les persones.
ACPV exposa “la mala fe i absència de voluntat favorable a la manifestació” per part de la subdelegació del govern espanyol i posa com a prova el fet que s’ha ofert un itinerari alternatiu al subdelegat i que l’única resposta ha estat que l’alternativa era un recurs al TSJ valencià.
“Considerem que s’ha produït una greu vulneració del dret de manifestació per part de la Subdelegació de Castelló i que a més a més, com hem dit abans ni s’ha donat possibilitat material d’impugnar la decisió, impedint la tutela judicial efectiva i produïnt indefensió, ni s’han ofert alternatives d’itinerari que permeteren la concentració”, exposa ACPV.
La prohibició
Les sots-delegacions del govern espanyol a Alacant i a Castelló van prohibir les cadenes humanes previstes avui a Guardamar i demà, Onze de Setembre, al límit amb el Principat. A principi de la setmana passada la sots-delegació del govern espanyol a Castelló havia donat permís a Acció Cultural del País Valencià (ACPV) per a ocupar part de la carretera N-340 al terme municipal de Vinaròs (Baix Maestrat) entre les 16.00 i les 18.00 hores del dia 11 de setembre, però ahir l’hi va denegar.
Els motius adduïts pel Ministeri de l’Interior espanyol van ser de seguretat viària i d’integritat dels manifestants. És a dir, segons el govern espanyol els recorreguts proposats són perillosos.
La sots-delegació d’Alacant va dir que ACPV havia fet la petició el 6 de setembre i que això era massa tard perquè l’article 8 de la llei orgànica 9/1983 estableix que les concentracions han de ser comunicades amb un mínim de deu dies d’antelació.
Tot i que la mateixa llei preveu que si hi ha causes extraordinàries i greus que justifiquin la urgència de la convocatòria es pot fer amb una antelació mínima de vint-i-quatre hores, el govern espanyol diu que en la sol·licitud no s’expressen aquestes causes extremes que justifiquin la urgència de la convocatòria.
En la mateixa resolució s’informa als promotors de la concentració que constituirà una infracció greu si no respecta la llei i els comunica que tenen quaranta-vuit hores per a interposar-hi un recurs contenciós-administratiu.
‘Perill per a la integritat física’
Segons la resolució, a què ha tingut accés l’agència ACN, la prohibició de la cadena humana del dia 11 es basa en un informe desfavorable de la Guàrdia Civil de Castelló, que al·lega que la celebració de la cadena humana per la llengua i la llibertat alteraria el manteniment de la seguretat viària i ciutadana.
La sots-delegació del govern espanyol va comunicar ahir a Acció Cultural del País Valencià (ACPV) que el lloc de la celebració de la manifestació, la N-340, és una via convencional d’un carril de circulació en cada sentit amb un revolt perillós a tocar d’un tram de concentració d’accidents i sense via de servei ni cap carril separat.
La resolució afegeix que la durada prevista (dues hores) originaria retencions i obligaria els vehicles a cercar un desviament alternatiu. Segons la sots-delegació, el desviament més pròxim és a 5,6 quilòmetres, a la N-238, indret amb moltes cruïlles i trànsit de vehicles i persones en horari de final de jornada laboral.
La sots-delegació afegeix que es crearien ‘greus perjudicis econòmics’ als negocis i ‘molèsties injustificables’, un fet que podria suscitar actitud hostil envers els manifestants amb alteracions de l’ordre públic.
A més, afegeix la resolució, el fet que la cadena humana sigui longitudinal i contínua no permet de garantir la seguretat als participants perquè la via és plena d’encreuaments i entrades laterals. Així mateix, diu que si es modifiqués l’itinerari es perdria també l’objecte d’unir la cadena humana valenciana amb la Via Catalana.
Amb tot, el sots-delegat del govern espanyol a Castelló de la Plana, David Barelles, resol la prohibició de la convocatòria d’acord amb el dictamen de la Guàrdia Civil i pel ‘perill manifest per a la integritat física dels manifestants’.
Lluís Llach i Carles Santos, enllaçant el Principat i el País Valencià
La setmana passada es feia públic que seria el cantant Lluís Llach qui obriria la Via Catalana, en el límit del terme d’Alcanar amb el de Vinaròs, i qui es donaria la mà amb el compositor vinarossenc Carles Santos, que serà el primer participant de la cadena humana del País Valencià. En aquest primer tram del ramal valencià també hi haurà la família de Guillem Agulló. D’una altra banda, els organitzadors calculen que unes mil persones s’aplegaran a Vinaròs per fer la cadena humana.
El PP valencià s’ha oposat al ramal valencià des del començament
Diverses veus del PP valencià ja es van mostrar de seguida contràries al ramal valencià de la Via Catalana. El vice-president del govern valencià, José Ciscar, va avisar que el consell prendria ‘les mesures necessàries’. El secretari general del PPCV, Serafín Castellano, també va reclamar fermesa a tots els partits polítics valencians per a oposar-se a la celebració de la cadena humana. Castellano va instar a respectar ‘les senyes d’identitat’ dels valencians. ‘Els ciutadans d’aquesta comunitat tenim molt clar quina és la nostra llengua, la nostra bandera i el nostre himne’, va dir.
Informació relacionada:
Guardamar se suma a la Via Catalana amb una cadena humana per la llengua i la llibertat