06.09.2013 - 10:11
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha volgut apaivagar les crítiques rebudes per l’anunci de fer eleccions plebiscitàries el 2016 si Rajoy no permet la consulta el 2014. En una trobada amb Oriol Junqueras a Sant Vicenç dels Horts, Mas ha dit: ‘La consulta es farà tant sí com no. No hi ha ni un sol mil·límetre de marxa enrere en res, ni de fre.’ Ha insistit en la voluntat de convocar-la el 2014 però també ha dit si el govern espanyol boicotava ‘tots els marcs legals possibles’ es reservava la possibilitat d’utilitzar les plebiscitàries ‘com a últim recurs’.
‘Qui pensi que farem marxa enrere si ens posen moltes dificultats, que es desenganyin. La consulta es farà igualment i estic absolutament decidit en aquest sentit’, ha dit Mas.
Diu que abans que acabi l’any s’haurà ja pactat la data i la pregunta per a la consulta que, insisteix, es farà el 2014, d’acord amb els compromisos adquirits amb ERC. ‘Això no ho variarem’, assegura. Pel que fa a la celebració de la consulta, Mas reitera que cal trobar un marc legal per poder-la dur a terme i que la seva intenció es poder pactar aquest escenari amb el govern de l’estat.
Si això no passa, diu Mas, les eleccions serien un ‘últim recurs’. El president de la Generalitat ha recordat que diversos marcs legals possibles per donar validesa i legalitat a la consulta, però assegura que ‘si tots es boicoten tenim un últim recurs que són les eleccions, però la consulta es farà tant sí com no’, ha afegit.
Converses amb Rajoy
Artur Mas també ha volgut aprofitar la seva compareixença per comentar en quina situació es troben les converses amb el govern espanyol, després que aquest divendres hagi transcendit una reunió privada amb Rajoy el passat 29 d’agost per sondejar la disposició del govern estatal a avalar l’exercici del dret a decidir, segons publica el diari Ara.
No ha detallat si la trobada en qüestió es va produir, però sí ha reconegut converses amb el cap de l’executiu espanyol: ‘El diàleg existeix’. Mas no ha volgut donar detalls dels “contactes discrets” amb Rajoy, tot i que reconeix que, ara per ara, encara no hi ha fruits: “No hi ha cap escenari concret ni plausible, però tal com ens varem comprometre hem d’exhaurir totes les vies de diàleg possibles”.
Mas descol·loca
Mas va descol·locar tothom ahir quan anuncià que si Espanya impedia la consulta el 2014 preveia de fer eleccions plebiscitàries el 2016, al final de la legislatura. L’anunci va provocar una reacció general de desconcert perquè els partits independentistes i la societat civil sobiranista comptava amb el compromís que el 2014 el poble seria consultat. ‘El 2014 hem de decidir el nostre futur, i farem tot allò que tinguem a les nostres mans per aconseguir-ho’, va dir el president d’ERC, Oriol Junqueras. ‘Nosaltres pensem que aquesta indefinició s’ha d’acabar i que això no es pot aguantar fins el 2016’, va dir Carme Forcadell, presidenta de l’ANC.
Mas va dir que volia fer la consulta sobre la independència de Catalunya de manera acordada amb l’estat espanyol, fent servir alguna de les vies possibles dins del marc legal espanyol. ‘Si el govern espanyol es nega en rodó a acceptar qualsevol via política i fa servir la legalitat com un fre, sempre tindrem un marc legal final, que seran unes eleccions’, va dir a Catalunya Ràdio. Aquestes eleccions tindrien caràcter plebiscitari, i els partits hi prendrien posició, junts o separats, respecte del sí o del no a l’estat propi. Mas va avisar que significaria una confrontació total i oberta: ‘Ara el nostre capteniment és el diàleg, l’acord i el pacte perquè la consulta es faci d’acord amb les institucions de l’estat i el 2014.’
Junqueras: ‘El 2014 hem de decidir el nostre futur’
Oriol Junqueras, president d’ERC, va dir que Catalunya havia de decidir el futur el 2014. ‘El 2014 hem de decidir el nostre futur, i farem tot allò que sigui a les nostres mans per aconseguir-ho’, va escriure al seu compte de Twitter el president d’ERC, soci parlamentari de Mas. En el mateix piulet, va defensar que calia ‘la independència com més aviat millor’. ERC veu molt clara la data en què els catalans decidiran el seu futur. ‘L’opció A, B i C d’Esquerra és la consulta el 2014’, va dir el secretari general adjunt del partit, Lluís Salvadó. ‘Per nosaltres el 2016 queda molt lluny. El 2014 ha de ser l’any en què planifiquem tots els esforços i, per una via o per una altra, el poble de Catalunya pugui expressar la seva opinió.’
La CUP acusa Mas de fer-se enrere
‘El govern fa marxa enrere en la convocatòria d’una consulta i ja pensa a esgotar la legislatura.’ Així valorava la CUP les paraules de Mas: ‘Ha sucumbit a les pressions de les elits catalanes i espanyoles, que estarien forçant un nou pacte per encaixar Catalunya dins d’Espanya.’
Per la CUP, allargar l’actual conjuntura fins a unes eleccions plebiscitàries el 2016 significaria ‘no respondre al clam explícit de la societat catalana, que vol ser consultada, de manera immediata i clara, sobre el futur polític del país. No fer el referèndum el 2014 podria ser considerat un frau en tota regla’.
ANC: ‘Aquesta indefinició s’ha d’acabar’
La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, no veu amb bons ulls que unes eleccions plebiscitàries sobre la independència de Catalunya s’hagin de fer el 2016. ‘Entenem que això no es pot dilatar tant, de cap manera’, va dir ahir Forcadell en declaracions a VilaWeb. ‘Nosaltres pensem que aquesta indefinició s’ha d’acabar i que això no es pot aguantar fins el 2016.’
Forcadell afegia: ‘L’Assemblea encara no ho ha analitzat, però diem que s’ha de fer la consulta tan aviat com sigui possible, i si no es pot fer la consulta hi ha més camins, sí, però que s’agafin també tan aviat com sigui possible. No es pot aguantar sense fer la consulta ni sense fer cap pas fins el 2016.’